Despre

Mă numesc Lucian Spetcu

Sunt născut, crescut, educat şi trăiesc în Suceava. De meserie sunt inginer electronist şi mă ocup cu încercările EMC sau CEM pe româneşte. Cred cu tărie că un inginer fără cultură generală nu e decât un meseriaş. Rădăcinile mele sunt în câteva sate din nordul oraşului Suceava. Provin din familii de români şi ruteni colonizaţi de Imperiu. Îmi cunosc înaintaşii până la a şaptea – a opta generaţie. Cea mai strălucită minte ivită dintre ei este Vasile Bumbac.

Pe acest blog veţi citi despre călătoriile mele prin lume. Ce am înţeles din ele, ce oameni am întâlnit. Călătorii cu bani puţini, cu rucsacul în spate şi de obicei cu un grup de prieteni, de cunoscuţi sau de oameni pe care i-am întâlnit atunci prima oară. Sunt adeptul paşilor mărunţi şi al evitării şocurilor culturale. Am început cu judeţul Suceava, apoi cu România şi vecinii săi. Consider o mare problemă a şcolii româneşti că ne învaţă cine a fost Wilhelm Cuceritorul, dar nu ne spune nimic despre Daniel Ciugureanu sau Iancu Flondor.

Veţi afla că în Ucraina nu te jefuiesc rakeţii cu pistoalele la drumul mare, că Iugoslavia nu mai există, că în Bosnia nu mai e război, că în Ungaria nu te bate nimeni pe stradă dacă vorbeşti româneşte, că Slovacia şi Slovenia sunt două state diferite, că Croaţia e o ţară şi nu e o echipă de fotbal, că Auschwitz-ul e în Polonia, că am avut o mişcare de rezistenţă anticomunistă în munţi, că la Chişinău nu sunt tancuri pe străzi şi se vorbeşte româneşte, că Cernăuţi nu e doar un bazar la „ruşi” şi că o oră la Cernobîl e mai puţin periculoasă decât o călătorie cu avionul peste Oceanul Atlantic.

Ştim limbi străine. Mulţi au vizitat: Londra, Paris, Milano şi Viena, dar ne cunoaştem aşa de puţin vecinii şi propria ţară. De exemplu, din cei 86 000 de locuitori ai Sucevei, probabil nici 1000 nu ştiu ce s-a întâmplat la Fântâna Albă la 40 de km de oraşul lor.

Vă salut şi vă invit să descoperiţi oameni şi locuri aşa cum sunt, fără cosmetizări, mituri şi laude inutile.

15 gânduri despre „Despre

  1. Imi place enorm initiativa ta, tot inainte! Nu stiu daca te pot gasi si pe Facebook, caci as mai intreba una sau alta despre blog. Orisicat, tot inainte!

  2. Si am mai invatat ca e mai ieftin si mai constructiv sa calatorim sute sau poate mii de km prin Romania si prin strainatate decat sa stam seara cu baietii in club.

    • De-a lungul timpului am folosit trei aparate mici de buzunar Canon PowerShot modele: A450, A460 și A800. Pe blog apar și fotografii făcute pe film sau cu alte aparate digitale ale celor cu care am fost în drumeții

  3. …super blogul…si ai dreptate…atat de multi nu au depasit granita localitatii in care traiesc…nu cred sa fie ceva mai frumos decat sa fii pe drumuri necunoscute…

  4. Pentru o perioadă am lipsit din blogosferă și îmi pare rău, dar mă bucur că am găsit un blog excelent despre călătorii, m-am decis și eu să scriu mai mult despre călătoriile mele pe noul blog, sper să nu fiu acuzat de ceva :-D

    Numai bine!

  5. Iancu BARON Flondor, membru in Sfatul Tarii care a hotarit Unirea cu Tara…Am studiat analiza matematica in facultate cu nepotul lui, autor de culegeri si cursuri faimoase – daca-si mai aduce aminte cineva de celebrele Donciu si Flondor…Iar ca urmas de talpasi razesiti de Stefan, cum de-as putea uita vreodata…

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.