Şi avea un cal alb şi venea tâgâdâm, tâgâdăm, tâgâdâm

03 09 2012. Vară autentică. Pentru continuarea şi completarea excursiei din februarie 2008, am revenit la Târgu Neamţ şi m-am oprit direct în poarta casei în care a copilărit Ion Creangă la Humuleşti. Satul este legat de Târgu Neamţ şi acum are titulatura oficială de cartier. Această casă se vizitează de câte ori ai ocazia, nu are rost să o descriu. Simt bucurie de fiecare dată când îi trec pragul. De data asta mi-am cumpărat o carte cu opera completă a marelui povestitor, căruia îi datorăm mult mai mult decât credem. Înfocat susţinător al alfabetului latin şi unul dintre motivele pentru care s-a apucat de scris a fost realizarea unor manuale şcolare, Creangă nu este doar autorul Poveştii poveştilor, ci clasic al literaturii române.

2012 09 03 (Neamt-Tg. Neamt) 006 [Rezolutia desktop-ului]

2012 09 03 (Neamt-Tg. Neamt) 016 [Rezolutia desktop-ului]

Tura asta m-am aplecat mai mult asupra personajelor lui Creangă din muzeul în aer liber aflat gard în gard cu casa memorială. Moş Nichifor Coţcariul împreună cu giupâneşâca în căruţa cu care s-au pornit la un drum lung şi plin de pericole, Moş Chiorpec lucrând la o ciubotă pe prispa atelierului său, capra cu cei trei iezi purtând bundiţe ţărăneşti, ursul rămas fără coadă după ce l-a păcălit vulpea şi cocoşul care a fugit cu punguţa în care se aflau doi bani. Acest mic spaţiu populat cu atâtea reprezentări ale imaginaţiei lui Creangă te provoacă să-i (re)citeşti poveştile şi povestirile.

2012 09 03 (Neamt-Tg. Neamt) 022 [Rezolutia desktop-ului]

2012 09 03 (Neamt-Tg. Neamt) 023 [Rezolutia desktop-ului]

2012 09 03 (Neamt-Tg. Neamt) 027 [Rezolutia desktop-ului]

2012 09 03 (Neamt-Tg. Neamt) 028 [Rezolutia desktop-ului]

2012 09 03 (Neamt-Tg. Neamt) 030 [Rezolutia desktop-ului]

Obiectivul pe care l-am ratat data trecută a fost Mânăstirea Neamţ. Nu am aşteptat cursa regulată de microbuz, că nu aveam prea mult timp de pierdut, ci am acceptat invitaţia unui dubios care stătea la pescuit amatori de plimbări în zonă. I-am plătit cât nu făcea pentru cei 12 km, însă timpul câştigat a meritat. Este considerată cea mai veche mânăstire a Moldovei, având biserică de piatră de pe timpul lui Petru Muşat. Se spune că prima biserică de la Neamţ a fost una de lemn, construită pe aceste locuri de nişte călugări cu un veac înaintea celei voievodale. Am vizitat muzeul mânăstirii care adăposteşte cărţi liturgice vechi şi tiparniţe. La Neamţ există cea mai mare şi mai veche bibliotecă mânăstirească din România, cu peste 18 mii de volume şi un seminar teologic de tradiţie.

2012 09 03 (Neamt-Tg. Neamt) 035 [Rezolutia desktop-ului]

2012 09 03 (Neamt-Tg. Neamt) 045 [Rezolutia desktop-ului]

Descifram o inscripţie în alfabet chirilic. Mă trezesc cu un călugăr care-mi spune că inscripţiile astea trebuie înlocuite cu litere româneşti să priceapă toată lumea. În general, în mânăstiri sunt cam trei tipuri de persoane: şmecherii care fac afaceri şi vânează funcţii, pentru care haina călugăriei e doar un mijloc, o scurtătură, căutătorii de linişte, oameni competenţi care preferă mânăstirile pentru a se dedica unor scopuri personale şi inadaptaţii plus bolnavii psihic. Pe cei cu probleme la mansardă, rugăciunea şi apartenenţa la obştea mânăstirii îi calmează. Aşa numiţii oameni cu har, dacă au existat vreodată, nu prea mai există acum. După vorbă şi căutătură, călugărul revoltat pe inscripţiile chirilice era un tip plecat bine de acasă.

Văzând că mă întorc spre el, a început să-mi povestească versiunea proprie a istoriei mânăstirii. După o bătălie, Ştefan cel Mare a venit aici şi a dat ordin să se facă mânăstirea, apoi s-a dus că avea treabă. Când a fost gata a venit la sfinţire şi avea un cal alb şi venea tâgâdâm, tâgâdăm, tâgâdâm. Era multa lume adunată şi el a venit pe un cal alb tâgâdâm, tâgâdăm, tâgâdâm. Îmi plăcea că omul gesticula cum venea voievodul călare pe calul său alb. Mi-a stârnit curiozitatea şi aşteptam mai departe povestea. Nu mai avea nimic de comunicat şi ca să scape de mine, mi-a spus să o iau pe o portiţă prin cimitir şi să merg la subsolul bisericii de acolo, că o să găsesc ceva tare, apoi a dispărut.

2012 09 03 (Neamt-Tg. Neamt) 043 [Rezolutia desktop-ului]

I-am urmat sfatul şi am dat de trei călugări care săpau o groapă în cimitir. Unul cu târnăcopul în mână, în timp ce-şi ştergea sudoarea, mi-a transmis că dacă am nevoie de dinţi şi de măsele, să cobor la subsol. Biserica din cimitir se numeşte Blagoslovul, a fost construită în 1835 şi se crede că este ridicată pe locul acelei biserici din lemn căreia istoricii îi spun Biserica albă.

2012 09 03 (Neamt-Tg. Neamt) 047 [Rezolutia desktop-ului]

2012 09 03 (Neamt-Tg. Neamt) 060 [Rezolutia desktop-ului]

La subsol, într-o cameră îngustă şi lungă, se găsesc ciolanele a peste 500 de călugări. E cel mai mare osuar al României. Craniile se bucură de un tratament special, sunt expuse ca la muzeu, iar fiecare are o inscripţie, în alfabet chirilic sau latin, depinde de epoca în care a trăit călugărul, ce cuprinde numele, ocupaţia şi anul morţii. Cel mai vechi craniu e de pe la 1600 şi ceva. Pe vremea lui Dej s-a interzis obiceiul dezgropării călugărilor după 7 ani de la moarte, motivându-se că astfel se pot transmite boli.

2012 09 03 (Neamt-Tg. Neamt) 049 [Rezolutia desktop-ului]

2012 09 03 (Neamt-Tg. Neamt) 051 [Rezolutia desktop-ului]

2012 09 03 (Neamt-Tg. Neamt) 054 [Rezolutia desktop-ului]

2012 09 03 (Neamt-Tg. Neamt) 059 [Rezolutia desktop-ului]

Am revenit în curtea mânăstirii şi admiram biserica ridicată de Ştefan cel Mare, cea despre care vorbea călugărul visător la cai albi. În 1471 a avut loc un cutremur puternic, urmat de invazia lui Mahomed al II-lea la 1476, astfel că din vechea biserică a lui Petru Muşat nu mai rămăsese mare lucru. Ştefan cel Mare a gândit că ar fi cazul să facă una nouă, pe care a sfinţit-o după Bătălia de la Codrii Cosminului, în toamna anului 1497. Pe lângă clerici vestiţi, în această biserică e îngropat voievodul Moldovei Ştefan al II-lea, fiu al lui Alexandru cel Bun. Însă istoria nu reprezintă mare lucru pentru turma creştină, aşa că această mânăstire avea nevoie de o minune. Ea s-a întâmplat în 1986, când, zic cei care aveau nevoie de o minune, asfaltul s-a ridicat pe o alee din curtea mânăstirii şi sub el au fost descoperite nişte ciolane. Gestionarii minunii le-au zis moaşte şi le-au declarat ale unui sfânt, pe care l-au pus în biserică într-o raclă şi astfel s-a făcut mânăstirea cu un sfânt descoperit în urma unei minuni.

2012 09 03 (Neamt-Tg. Neamt) 064 [Rezolutia desktop-ului]

O construcţie unică în peisajul ortodox românesc este agheasmatarul de la Neamţ. Acum e librărie cu profil ortodox, care are la vânzare, în afară de cărţi, vin de împărtăşanie şi produse tradiţionale ca gemul de trandafiri şi zacusca. Încă din 2012 chipul lui Arsenie Boca anunţa noua strategie de profit maxim a managerului Daniel, cel foarte eficient pentru vistierie, dar catastrofal pentru imaginea BOR.

2012 09 03 (Neamt-Tg. Neamt) 068 [Rezolutia desktop-ului]

2012 09 03 (Neamt-Tg. Neamt) 069 [Rezolutia desktop-ului]

La câteva sute de metri de mânăstire se găseşte schitul cu numele Vovidenia, care aparţine de Neamţ. Are trei veacuri vechime şi o colecţie impresionantă de manuscrise. Victor Puiu şi Mihail Sadoveanu s-au născut la Paşcani şi au avut acelaşi învăţător, Domnu’ Trandafir, Mihai Busuioc pe numele său adevărat. Mihail Sadoveanu ştie toată lumea cine este. Victor Puiu se duce la călugărie şi ia numele Visarion. Visarion Puiu a fost episcop de Hotin, mitropolit al Bucovinei şi între 1942 şi 1944 mitropolit al Transnistriei. În 1944 fuge în Franţa, iar în 1964 moare la Paris. În 1937 construieşte lângă Vovidenia o casă de vacanţă, unde credea că se va retrage la bătrâneţe. În 1947 se instalează în ea, pentru a-i fi casă de creaţie, Mihail Sadoveanu, proaspăt trecut la comunişti. Va locui aici până la moarte, în 1961. Acum casa este muzeu dedicat ambilor păşcăneni.

2012 09 03 (Neamt-Tg. Neamt) 083 [Rezolutia desktop-ului]

2012 09 03 (Neamt-Tg. Neamt) 087 [Rezolutia desktop-ului]

2012 09 03 (Neamt-Tg. Neamt) 093 [Rezolutia desktop-ului]

Unde Culmea Pleşu, cea mai nordică parte a Subcarpaţilor Moldovei, se desprinde de Munţii Stânişoarei şi ocroteşte dinspre nord Depresiunea Neamţului, se găseşte unul dintre cele mai frumoase locuri ale României. Nu are nimic spectaculos, este simplu, armonios şi foarte liniştit, dominat de verdeaţă şi de turlele bisericilor. Aici a fost ridicată Mânăstirea Neamţului, iar apoi locul a fost populat cu schiturile care s-au desprins din aceasta. Cu siguranţă este unul dintre locurile cele mai potrivite pentru a purta eticheta plai mioritic.

2012 09 03 (Neamt-Tg. Neamt) 099 [Rezolutia desktop-ului]

2012 09 03 (Neamt-Tg. Neamt) 103 [Rezolutia desktop-ului]

2012 09 03 (Neamt-Tg. Neamt) 105 [Rezolutia desktop-ului]

Pentru că era la o aruncătură de băţ şi în drum, am trecut pe la rezervaţia de zimbri, să văd ce fac animalele pe căldură. Câteva dintre ele tocmai fuseseră eliberate şi se pare că le priesc de minune codrii Neamţului. Am mai găsit câţiva zimbri, dar şi alte ierbivore tolănite la umbră. Cum mai aveam câteva minute până la venirea microbuzului care leagă mânăstirea de oraş, am mers la ghereta de peste drum şi, surpriză, bere Călimani la sticlă.

2012 09 03 (Neamt-Tg. Neamt) 108 [Rezolutia desktop-ului]

2012 09 03 (Neamt-Tg. Neamt) 117 [Rezolutia desktop-ului]

2012 09 03 (Neamt-Tg. Neamt) 129 [Rezolutia desktop-ului]

Am ajuns în Târgu Neamţ destul de repede, oraşul se află la puţin peste 10 km depărtare de mânăstire, în aval, pe acelaşi mal al Ozanei, numită oficial Neamţ. Am luat-o rapid către cetatea ridicată pe coama Pleşului. De la autogară până la locul de unde începe efectiv urcuşul către ea, străbaţi o bună parte a oraşului, în care intră şi parcul. M-au amuzat mereu statuile de aici prin modul în care sunt aranjate şi faptul că sunt executate oarecum rudimentar.

2012 09 03 (Neamt-Tg. Neamt) 141 [Rezolutia desktop-ului]

2012 09 03 (Neamt-Tg. Neamt) 147 [Rezolutia desktop-ului]

Faţă de vizita anterioară picată în plin şantier, acum totul era plăcut şi aşezat. Drumul asfaltat urcă şerpuit până la picioarele podului şi cu puţin noroc te poţi întâlni cu veveriţe. Dacă ţi se pare anapoda faţă de intrarea în cetate, este pentru că acesta datează de la 1834, drumul vechi urca puţin mai în amonte pe valea Ozanei şi mergea oleacă pe coama dealului până să ajungă la podul plin de capcane pentru neprieteni. Ca orice vestigiu serios al vechii Moldove, ridicarea cetăţii este legată de Petru Muşat, voievodul care a optat pentru ortodoxie, considerând că numai pe calea asta poate avea o ţară neatârnată, apoi toţi Muşatinii iluştri care i-au urmat pe tron, au dus mai departe această orientare. Pentru a se apăra de fraţii creştini de peste munţi, a construit această cetate exact pe drumul principal care ducea spre Transilvania în epoca sa. Cercetările arheologice recente au infirmat aburelile cu teutoni abătuţi pe aici, de la numele cărora s-ar trage şi cel al cetăţii. Deci Petru Muşat a construit pe teren gol această fortăreaţă, în a doua parte a domniei sale, când a mutat capitala statului medieval Moldova la Suceava. Ungurii nu s-au speriat de cetate şi au încercat, în 1395, pe vremea lui Ştefan I, să cucerească Moldova, însă au fost învinşi la Ghindăoani, sat aflat la vreo 10 km mai spre sud. Vor mai încerca vreo câteva decenii, până îi va linişti Ştefan cel Mare.

2012 09 03 (Neamt-Tg. Neamt) 152 [Rezolutia desktop-ului]

2012 09 03 (Neamt-Tg. Neamt) 155 [Rezolutia desktop-ului]

2012 09 03 (Neamt-Tg. Neamt) 159 [Rezolutia desktop-ului]

Pe vremea celui mai mare român pericolul a crescut. Otomanii pun stăpânire pe Balcani şi Valahia şi dau târcoale Moldovei. Ştefan cel Mare consolidează cetatea şi o măreşte exact între cele două mari bătălii pe care le-a purtat cu turcii, anticipând mişcarea lui Mahomed al II-lea. După episodul Războieni, sultanul a crezut că Ştefan cel Mare s-a retras la Neamţ, cea mai apropiată cetate de locul bătăliei şi a asediat-o 8 zile fără izbândă. Petru Rareş a mai meşterit ceva la ea, dar când a fugit din Moldova în urma unei trădări nenorocite, cetatea a fost predată lui Soliman Magnificul, exact cum s-a întâmplat şi ce cea de la Suceava. De aici încolo urmează un lung şir de demolări, reconstruiri şi ocupaţii străine. Pe vremea când Moldova era teren de luptă între turci şi poloni, are loc povestea cu Sobieski şi românii. Românii şi nu moldovenii. A ştiut foarte bine Negruzzi de ce a scris aşa. Fanarioţii nu au fost interesaţi de ea şi locuitorii oraşului au folosit-o ca sursă de materiale de construcţie. Din 1866 este monument istoric, acest lucru datorându-se faimei căpătate în urma apariţiei în diferite opere literare.

2012 09 03 (Neamt-Tg. Neamt) 178 [Rezolutia desktop-ului]

2012 09 03 (Neamt-Tg. Neamt) 187 [Rezolutia desktop-ului]

2012 09 03 (Neamt-Tg. Neamt) 173 [Rezolutia desktop-ului]

Între 2007 şi 2009 a fost modernizată. Accesul la obiectiv e unul civilizat, iar în interior au fost amenajate 21 de încăperi. Printre ele şi temniţa, unde am văzut un turc. Un manechin. De fapt, în această cetate au fost închişi mai mulţi turci luaţi prizonieri la Podul Înalt şi folosiţi de către Ştefan cel Mare la consolidarea obiectivului. Cine doreşte să înveţe istoria Moldovei, dar nu se prea înţelege cu cartea, poate merge la Neamţ şi, în vreo 2-3 ore, cu informaţiile care se găsesc acolo, îşi poate face o părere despre ce a fost acest stat medieval.

2012 09 03 (Neamt-Tg. Neamt) 190 [Rezolutia desktop-ului]

2012 09 03 (Neamt-Tg. Neamt) 213 [Rezolutia desktop-ului]

2012 09 03 (Neamt-Tg. Neamt) 215 [Rezolutia desktop-ului]

Panorama este extraordinară. Depresiunea Neamţului de pe valea Ozanei se vede ca în palmă, iar Munţii Stânişoarei par a o cuprinde. Humuleştii şi Vânătorii, satele cele mai apropiate, aruncate între ogoare de o cromatică divină, aduc a picturi pe pânză. O zi senină îţi poate oferi imagini greu de şters din memorie. Cetatea Neamţului a fost un bun observator de unde se putea vedea orice mişcare de trupe care ar fi venit dinspre Transilvania sau dinspre sud, pe valea Moldovei. În acelaşi timp a fost o fortăreaţă aproape imposibil de cucerit, care a oferit adăpost localnicilor, dar şi multor tâlhari care, nu de puţine ori, ajunseseră să se bată pentru bucăţi din Moldova chiar pe teritoriul ei.

2012 09 03 (Neamt-Tg. Neamt) 225 [Rezolutia desktop-ului]

2012 09 03 (Neamt-Tg. Neamt) 233 [Rezolutia desktop-ului]

2012 09 03 (Neamt-Tg. Neamt) 234 [Rezolutia desktop-ului]

În zona Târgu Neamţ – Fălticeni, până a intra în munţi, sunt nişte case tradiţionale cum nu mai găseşti nicăieri. Sunt întruchiparea simplităţii şi a bunului gust. Îmi plac foarte mult cerdacele lor. O astfel de casă a aparţinut mamei Veronicăi Micle. Poeta a stat foarte puţin aici, iar în cele din urmă a donat casa Mânăstirii Văratec. Nu am vizitat-o încă.

2012 09 03 (Neamt-Tg. Neamt) 251 [Rezolutia desktop-ului]

2012 09 03 (Neamt-Tg. Neamt) 254 [Rezolutia desktop-ului]

2012 09 03 (Neamt-Tg. Neamt) 264 [Rezolutia desktop-ului]

Târgu Neamţ a stat mereu în umbra cetăţii, a Humuleştilor şi a mânăstirilor din jur. Nu am apucat niciodată să mă plimb pe străzile sale aşa cum îmi doresc, să-i descopăr poveştile, clădirile şi istoria de după Muşatini. Următoarea vizită pe care o voi face în Târgu Neamţ va avea ca obiectiv oraşul dezbrăcat de atracţiile vânate de turişti.

Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.