Circ cu babe comuniste

23 11 2014. România nu e independentă, e undeva între protectorat şi colonie a SUA. Vecinii României sunt teren nesigur pentru Washington. Unirea nu mai e un vis frumos, cum era în 2006 când am intrat în mişcarea unionistă. E aproape palpabilă şi nu are legătură cu Acţiunea 2012 sau alte jocuri de sunete şi lumini, are legătură cu Ucraina şi nu pot decât să mă bucur că acea nouă cortină de fier, de care îmi era frică să nu cadă pe Prut sau pe Nistru, a căzut dincolo de Nipru. Ucraina a pierdut şi Donbasul, după ce a în primăvară pierduse Crimeea. Dacă ai noştri ştiu să negocieze şi SUA înţeleg sensibilitatea românilor pentru Republica Moldova, atunci vor da la schimb recunoaşterea Donbasului şi Crimeei în interiorul Rusiei pe plecarea ruşilor din Nistrenia.

Zilele trecute armata americană a făcut o importantă donaţie de tehnică de luptă armatei Republicii Moldova. Va veni NATO. NATO, nu UE. UE azi e, mâine nu e şi nicio ţară din est nu a pupat UE înainte de a intra în NATO. Vin serviciile speciale, apoi armata şi abia în ultimul episod apar investitorii. Scăpată de ocupaţia rusă, Republica Moldova se va alătura României sub umbrela SUA. De europeni trebuie să ne ferim ca de dracu’, pentru că nu au niciun interes ca România să fie un stat puternic. Ne ajută foarte mult legăturile bolnăvicioase ale vecinilor noştri cu Putin, în special cele ale Ungariei lui Orban. Tot acest proces va fi accelerat de progresele pe frontul anticorupţiei. Mulţi vor trebuie să înveţe că mâna se bagă cel mult până la cot şi nu până la umăr. În rest, naţionalismul romantic e frumos şi generează melancolie după ani şi ani.

27 03 2011. Zi de sărbătoare pentru neamul românesc. Trecuse un an de la cel mai frumos marş unionist de la Chişinău. În urma oferirii spre întrebuinţare de către Simion a titulaturii UNIŢI SUB TRICOLOR unei organizaţii de statalişti cu vederi europeniste de la Suceava, am refuzat să mai fac deplasarea la Chişinău cu grupul vechi şi ca prin minune am găsit un loc la băieţii de la Noua Dreaptă Iaşi, unicul liber pe care-l mai aveau în maşină. Mai târziu aveam să înţeleg de ce a primit acel grup acea titulatură. La Sculeni, la punctul de trecere a frontierei, grănicerii Republicii Moldova ne-au întrebat unde mergem. Le-am spus: La Chişinău să sărbătorim Unirea. Rămaşi cu gura căscată, unul dintre ei, ca să scape de situaţie, i-a spus altuia: Aiştea-s beţi, dă-li drumu’! Ploaia abundentă s-a transformat în ninsoare prin codrii din apropierea Călăraşilor.

2011 03 27 (Chisinau) 004 [1600x1200]

Pe parcursul drumului am discutat tot felul de treburi. Şoferul maşinii, un tânăr maldavan de pe la Bălţi, a reacţionat într-un singur caz, atunci când a auzit numele Vera Brejneva, despre care a spus că e bună. Nu a precizat şi de ce e bună. Noi vorbeam despre un cântec care rupea pe odnoklassniki.ru la acel moment, interpretat de Dan Balan, cel care a promis că nu se lasă de limba noastră şi cântăreaţa ucraineană menţionată mai sus. Cântecul despre care era vorba se numeşte Лепестками Слез, în româneşte Petale de lacrimi.

Sub lapoviţa din Chişinău, unionişti români din ambele state româneşti şi din toate organizaţiile cu orientare politică sau nu ori poziţionate ideologic sau nu, se adunau în deja clasicul punct de pornire al marşurilor, Piaţa Naţiunilor Unite din faţa Academiei de Ştiinţe a Moldovei. I-am lăsat în pace pe oameni să se organizeze şi am mers spre cea mai apropiată staţie de troleibuz. Încă din 1954 este cocoţată la marginea zonei centrale a Chişinăului statuia lui Grigore Cotovschi. După ce a aderat la bolşevism în perioada Primului Război Mondial, a condus numeroase acţiuni de jaf şi destabilizare pe teritoriul României Mari şi s-a ocupat personal de stabilirea frontierelor Republicii Autonome Socialiste Moldoveneşti de peste Nistru. A mierlit-o ucis de un soţ gelos, pentru că umbla descheiat la şliţ prin viaţă. Propaganda sovietică l-a prezentat ca pe un haiduc şi tocmai din această cauză încă mai rezistă această statuie în Chişinău. Strada cu numele său a devenit Vasile Alecsandri imediat după aşa zisa independenţă a Republicii Moldova.

2011 03 27 (Chisinau) 009 [1600x1200]

Ziua aceea de 27 martie a fost una întunecată, rece şi umedă. În amintirea mea a rămas mai mult ca una de iarnă, decât de primăvară. Am simţit aceeaşi emoţie ca în prima zi, când am trecut pe lângă statuia lui Ştefan cel Mare. În faţa Guvernului l-am găsit pe tovarăşul Petrea, care stătea de vorbă cu Tudor Pânzaru. Acesta din urmă, veteran al Războiului de pe Nistru din 1992, protesta de la mijlocul anului 2010, pentru că prin nişte manevre oneroase ale unor persoane din oraşul în care locuia, şi-a pierdut casa. Omul şi-a instalat un cort lângă gardul instituţiei şi cu ajutorul unor pancarte prezenta abuzul căruia i-a căzut pradă. Celor interesaţi le explica foarte amănunţit cum a ajuns în acea situaţie. Avea arborat tricolorul românesc, pentru că se bătuse sub şi pentru el pe Nistru. Tudor Pânzaru a tot protestat în cortul lui din faţa Guvernului, până când şi-a făcut treabă pe la Chişinău relicva RDG-istă Merkel. Era prin august 2012. Atunci Filat l-a evacuat cu tot cu cort şi am mai auzit de el abia prin primăvara lui 2014, când situaţia lui încă nu se rezolvase.

2011 03 27 (Chisinau) 016 [1600x1200]

2011 03 27 (Chisinau) 014 [1600x1200]

2011 03 27 (Chisinau) 015 [1600x1200]

2011 03 27 (Chisinau) 023 [1600x1200]

Ce căutam în faţa Guvernului? Lângă Piatra lui Ghimpu, Patrioţii Moldovei, o grupare de alolingvi, împreună cu o rusoaică, Maia Laguta, şefă peste o organizaţie de babe comuniste, au pregătit o contramanifestaţie la marşul unionist. Au venit cu steaguri bicolore pe care era imprimat bourul. Zic babe comuniste, pentru că în rândul cetăţenilor Republicii Moldova de etnie rusă, rar găseşti un bărbat trecut de 60 de ani, alcoolul îi termină înainte de a ajunge la statutul de moşneag. Cum din cauza limitelor biologice şi schimbărilor politice, o asemenea adunare era un eveniment pe cale de dispariţie, am hotărât să particip la circul cu babe comuniste în detrimentul marşului unionist. În susţinerea celor 30 de babe comuniste şi 3 patrioţi ai Moldovei, au venit 5 comsomolişti de la organizaţia din sectorul Ciocana, condusă de un anume Grigorciuk.

Şi dă-i în limba rusă cu placa ocupaţiei româneşti, că ruşii ne dau gaz, cu statalitatea ameninţată de faşâştii romini şi cum brava armată sovietică a eliberat Maldova de sub jandarmul român. JOS REGIMUL BURGHEZO-IMPERIALIST! Erau nişte lozinci aşa de tâmpite, că abia-ţi ţineai sfincterele sub control în desele episoade de râs. Nimic despre armata de ocupaţie rusă din Tighina şi stânga Nistrului. Trecătorii se uitau în mare parte cu scârbă la acest spectacol grotesc. Erau sătui până peste cap de aceste lozinci, care jumătate de veac au funcţionat ca picătura chinezească. La ce feţe am văzut pe acolo, sunt sigur că persoanele care demonstrau au ieşit din convingere să apere statalitatea Republicii Moldova.

2011 03 27 (Chisinau) 017 [1600x1200]

2011 03 27 (Chisinau) 018 [1600x1200]

2011 03 27 (Chisinau) 022 [1600x1200]

2011 03 27 (Chisinau) 026 [1600x1200]

Ca să fim 50 de persoane, cu tot cu poliţiştii în civil, în perimetrul demarcat de un gros cordon de carabinieri (aşa se numesc jandarmii în Republica Moldova, nu se puteau numi jandarmi din cauza infamului renume pe care-l are jandarmul român peste Prut), au apărut 2 provocatori cu pancarte, filmaţi de 3 inşi care râdeau. Panarama atingea cote nebănuite. Pancartele cereau rusificare în limba moldovenească (română scrisă chirilic) şi transmiteau un mesaj de dragoste faţă de Rusia în engleză, pentru ca impactul internaţional să fie mai puternic. Cei 5 comsomolişti încercau să-i îndepărteze, fără mare succes, fiindcă oamenii erau paşnici. Când au început să se formeze moluri rulante ca la rugby, provocatorii au fost înlăturaţi de forţele de ordine şi Maia Laguta a putut în voie să-şi continuie peroraţia în limba rusă.

2011 03 27 (Chisinau) 024 [1600x1200]

2011 03 27 (Chisinau) 027 [1600x1200]

2011 03 27 (Chisinau) 028 [1600x1200]

Trecătorii evitau zona pe după cordonul de securitate, dar nu toţi. Un bătrân, intrigat de discursurile în limba rusă, a crezut că s-a întors 50 de ani în timp. A venit să se lămurească şi a întrebat în stânga şi în dreapta. Presa l-a dibuit imediat şi i-a solicitat opinia cu privire la eveniment. Omul a spus în româneşte că Basarabia e pământ românesc şi că firesc este ca Republica Moldova să se unească la patria mamă România. O babă comunistă, aghiotanta Maiei Laguta, a sărit imediat cu gura şi s-a băgat la microfon peste el. Văzând că râdem, cei cu microfoanele şi camerele au venit către noi. Eu nu am spus nimic, a vorbit numai Petrea. Interviul a apărut în cele din urmă numai pe o singură televiziune, dar cenzurat la maximum. Cum aveam gura până la urechi, un organ în civil m-a declarat provocator şi m-a scos din perimetru. De fapt a fost o confuzie, pentru că nişte băieţi din Iaşi şi încă vreo câţiva din Chişinău, veniţi la marşul unionist, au intrat în discuţii cu babele. Oamenii de bună credinţă, la fel ca şi bătrânul, se chinuiau să le explice tot felul de lucruri. Nişte naivi. Când au fost scoşi ei, am fost şi eu eliminat, pentru că evenimentele tindeau să degenereze şi se ajunsese la ameninţări cu cârje şi cozi de steag fluturate în aer.

2011 03 27 (Chisinau) 033 [1600x1200]

2011 03 27 (Chisinau) 034 [1600x1200]

Urmăream circul împreună cu un corespondent al Radio România Actualităţi, dincolo de cordonul de securitate. Spiritele se mai calmeaseră şi evenimentul începea să se fâsâie.

2011 03 27 (Chisinau) 035 [1600x1200]

2011 03 27 (Chisinau) 039 [1600x1200]

Brusc babele au început să se agite, coloana unionistă se zărea la intrare în Piaţa Marii Adunări Naţionale, mânia proletară le-a activat în asemenea hal, încât au forţat cordonul de securitate pentru a-i ataca cu cârjele şi cozile de steag din dotare pe cotropitorii faşâşti romini. Au fost oprite cu greu şi resemnate au început să huiduie şi să înjure în limba rusă. În mintea lor răsunau cântecele de chemare la luptă ale lui Kobzon.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Marşul unionist a fost unul trist. Coloana scurtă şi înghesuită din cauza frigului, se deplasa fără entuziasm prin lapoviţă. Vremea s-a opus lansării festive a Acţiunii 2012. Această platformă civică urma să înglobeze toate organizaţiile militante pentru Unire. Primii care au părăsit corabia, după numai câteva luni, au fost cei din organizaţiile de tineri basarabeni cu activitate în România, probabil nu au reuşit să sugă din această treabă cât şi-au propus. Cum a evoluat din acel moment această mişcare se cunoaşte. În 2010 au fost mai mult de 1000 de oameni, în 2011 abia s-au strâns 200. Dintre aceştia, unul s-a gândit să le sugereze babelor să ceară limba moldovenească în limba moldovenească, nu în rusă. Pentru că a răspuns provocării comuniste, s-a ales cu ochelarii sparţi de pumnul liderului marşului unionist şi nu a mai fost lăsat de acesta să urce în autocar la întoarcere.

2011 03 27 (Chisinau) 041 [1600x1200]

Adunarea bebelor comuniste s-a risipit imediat ce coloana unionistă a trecut. În faţa Teatrului de Operă şi Balet, unioniştii au făcut o Hora Unirii anemică. Entuziasm zero. Lansare ratată.

2011 03 27 (Chisinau) 063 [1600x1200]

La mai puţin de o oră după ce Laguta şi Patrioţii Moldovei s-au evaporat, a apărut Ghimpu însoţit de câţiva căţei de la PL, pe atunci un partid puternic cu program unionist. Acum acest partid e divizat şi pe cale de dispariţie. E foarte posibil nici să nu intre în parlamentul de la Chişinău. A pierdut prea mult electorat din cauza directivelor de renunţare la unionism în favoarea integrării europene. Cei de la PL au sărbătorit şi ei Unirea de la 27 martie 1918 şi au depus flori în memoria victimelor stalinismului.

2011 03 27 (Chisinau) 066 [1600x1200]

2011 03 27 (Chisinau) 067 [1600x1200]

Nu am mai zăbovit mult prin Chişinău, că seara era aproape. Şoferul nostru a spus să mergem pe la Leuşeni – Albiţa. Nu am avut nimic împotrivă, numai că omul nu mai fusese niciodată pe acel drum şi la un moment dat a intrat în panică. Am mers numai după indicatoare şi cu ocazia asta am trecut prin Hînceşti, oraş dominat de statuia lui Cotovschi, al cărui nume l-a purtat zeci de ani. Pe un traseu pitoresc prin păduri şi sate mai puţin vizitate de lume, am ieşit în drumul principal aproape de Leuşeni şi de acolo direcţia Iaşi. Eu aveam să ajung pe la miezul nopţii acasă, după o schimbare de microbuz la Iaşi şi una de tren la Roman.

2011 03 27 (Chisinau) 073 [1600x1200]

Din acea zi, campania BASARABIA PĂMÂNT ROMÂNESC a apus pentru totdeauna, iar sloganul a fost abandonat. A intrat în scenă ACŢIUNEA 2012 şi de atunci avem pe toate gardurile BASARABIA E ROMÂNIA.

5 gânduri despre „Circ cu babe comuniste

        • Ăia nu reacționează decât la semnul Moscovei. De fapt acționează, nu reacționează, pentru că sunt nenumărate provocările puse la cale de ei. Problema nu e la minoritari, ci la majoritari. Când elita de acolo își va dori, va fi foarte simplu. Deocamdată unii profită bine din șpagatul între est și vest, dar evenimentele din ultimele luni îi fac tot mai serios să se poziționeze către vest, însă ca stat separat. Când se va dori, se va face, lucrurile merg în direcția corectă, însă ritmul este lent, pentru că materialiștii sunt mult mai numeroși decât idealiștii și s-a format o pătură păguboasă de „români de profesie”, care nu acționează în scopul Unirii, ci le convine situația de față, pentru că le aduce profit.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.