Bucovineni pe 28 noiembrie, români pe 1 decembrie

01 12 2013. O zi de ţinut minte pentru suceveni. Am avut parte de cea mai importantă paradă ca număr de participanți, militari și civili, din 1989 încoace. Pe vremea lui Flutur, ce se întâmpla la Suceava de Ziua națională era o rușine, iar prezența cu drapelul național la leșinata manifestare era motiv de îngrijorare pentru brațul armat al clasei politice corupte, recte Jandarmeria Română. În 2012, în primul an de mandat, Nechifor a arătat mai mult respect față de Ziua națională decât predecesorul său, însă discursul slab și bătaia de joc față de istoria orașului, pe care o practică primarul Lungu de trei mandate, au umbrit un eveniment frumos.

(1 Decembrie) 003 [1600x1200]

Pentru a separa lucrurile, a doua etapă în închegarea României Mari, Unirea Bucovinei cu Regatul României, se sărbătorește din acest an, prin lege, la 28 noiembrie. Ultima sărbătorire a acesteia a avut loc în anul 2008 când, după cum ne-a răsobișnuit, Flutur a făcut un eveniment cu iz electoral și de susținere a mecanismului de făcut bani pentru șmecheri și partid. La o privire superficială a fost ceva frumos și dătător de speranță, însă cum în 2009, 2010 și 2011 nu s-a mai întâmplat nimic, iar clădirea vămii dintre Burdujeni și Ițcani, pe care a fost montată o plăcuță aniversară, a dispărut cu tot cu plăcuță între timp, cel puțin eu m-am lămurit cum stă treaba cu toată mascaradă bucovinistă.

De 20 de ani există în Suceava monumentul cu clopot din zona Staţiunii de Cercetări Agricole și Petrom. El a fost ridicat în cinstea aniversării a 75 de ani de la Unirea Bucovinei cu Regatul României. În acest an l-au descoperit și politicienii și l-au acoperit cu coroane. Problema lor și a multor autorități ale județului Suceava e că la 28 noiembrie nu sărbătoresc izbânda Unirii, adică ZIUA UNIRII BUCOVINEI CU ȚARA, ci sărbătoresc ZIUA BUCOVINEI, adică fac apologia ocupației austriece, se fălesc că au fost sclavi. Ca să demonstreze acest lucru, mințile bolnave de bucovinism sulfuros de la CJ Suceava, au realizat și împărțit lumii magneți de frigider cu stema defunctului Ducat al Bucovinei din dispărutul Imperiu Austro-ungar, pe care au scris „Bucovina” și „Consiliul Județean Suceava”. Deci Nechifor și ai lui sărbătoresc 144 de ani de ocupație nemțească, nu 95 de ani de la Unirea cu Țara.

La 28 noiembrie 2013, Cătălin Nechifor, care s-a înconjurat în mare parte numai de nulități și aproximativi, a mai dat o dată vârtos cu mămăliga în lapte. El a oferit, în ședința Consiliului Județean, medalii aniversare unui număr de trei persoane născute în anul 1918, spunându-le că, pentru el, ei sunt simbolul Bucovinei. Cei trei s-au născut în Boroaia, Rădășeni și Hănțești. Adică în Regatul României. Penibil! Pentru mine este al treilea an la rând când ies cu drapelul de Ziua națională. Deja am făcut o tradiție din a porni de la monumentul menționat mai sus și a merge către centrul orașului, acolo unde au loc manifestările oficiale. Astfel cinstesc ambele evenimente istorice.

(1 Decembrie) 025 [1600x1200]

Există în Suceava un personaj care se învârte exact unde sare banul. A fost printr-o grămadă de partide și cel mai bine se simte în rolul de țârcovnic. La un moment dat organiza concerte electorale pentru EBa, acum e consilier local USL al municipiului Suceava. Ca și în vremea lui Flutur, 28 noiembrie nu a depășit festivismul electoral cu lăutari, bani aruncați pe fițuici și multă mâncare și băutură pentru aparatul de partid și clientela politică. Istoria Bucovinei va reprezenta ceva pentru suceveni atunci când în școli va fi studiată măcar o oră pe săptămână, când românii care au luptat pentru Unire vor fi cunoscuți de suceveni, când personalitățile culturale ale teritoriului ocupat și exploatat nemțește vor fi omagiate și vor avea statui în Suceava.

Toate astea vor face ca în mintea consumatorilor de sarmale, producție clanul Lungu, Ștefan cel Mare să nu mai fie figura centrală a mândriei de bucovinean și dincolo de Siret să nu mai fie la ruși. În acest context plin de dezinformare, propagandă și poluare bucovinistă, m-am mirat că la parada cu torțe, huliganii nației, citește jandarmii, au purtat uniforme ale statului român, iar fanfara a cântat Drum bun și Treceți batalioane române Carpații și nu cântece nemțești. Și dacă tot vorbim de poluare, am citit în fițuica editată de o asociație cu obiect de activitate tocarea banului public, niște dejecții ale celui mai nociv element al istoriei recente a municipiului Suceava, primarul Ion Lungu. Fiți atenți cum și ce gândește! Avem o mostră tipică de mestecător de clișee care nu se bazează pe absolut nimic, dar absolut nimic. Tot ce deversează acolo poate fi demontat în două minute și de un ungător de rulmenți la CCH.

prelipca01

prelipca02

prelipca03

prelipca04

prelipca05

Cele mai repugnante clișee sunt: multietnicitatea Sucevei, pe care mintea odihnită a primarului o confundă cu Bucovina și treaba nemțească. La ultimul recensământ s-au declarat români peste 98% dintre locuitorii județului. Când tu, Ion Lungu, lucrezi mai mult cu firma Pfeifer, nemți de ăștia cărora le miroși ciorapii, și vezi împreună cu locuitorii municipiului în ce hal își fac treaba, de Suceava arată cel mai rău dintre reședințele de județ din Moldova și e singurul oraș din această categorie care pur și simplu nu e administrat, cum poți avea asemenea tupeu să declari asemenea tâmpenii? Nu toți stăm pe Jean Bart în acte și ne curge scuipatul din gură ca să nu ne simțim jigniți de asemenea afirmații. Apoi cum naiba să faci apologia austriecilor care au introdus apă, exact ca babele care evocă faptul că Ceaușescu a facut blocuri? Aia făcea toată Europa și asta se întâmpla și în Regatul României, pământul era sub administrație austriacă, deci e normal sa fi facut ce era în spiritul timpului și nu doar să exploateze. Ocupația străină nu a fost nicio binecuvântare pentru acest teritoriu și poate se aude și la Prelipca treaba asta.

(1 Decembrie) 040 [1600x1200]

În afară de acest monument neglijat, în deceniile de după 1989, conducerile judeţului şi oraşului ne-au pricopsit cu ouă şi tirbuşoane în numele Bucovinei, dar nu am văzut nicăieri ceva care să aducă aminte generaţiilor tinere cine au fost Iancu Flondor și Ion Nistor. Doar Olărean la Rădăuţi a făcut-o şi asta demonstrează că ştie pe cine să asculte şi că lasă în urmă şi ceva serios. Merită amintiţi românii din Bucovina care au murit în Primul Război Mondial luptând în Armata Română. Cel mai cunoscut dintre ei este Ion Grămadă, devenit practic simbolul acestor oameni care s-au jertfit pentru România Mare. Propun ca, fiindcă tot avem Monumentul Unirii la intersecția bulevardelor 1 decembrie 1918, Calea Obcinilor și 1 mai, ultimele două să devină 28 noiembrie 1918 și 27 martie 1918, iar parcul dintre ele să fie numit Parcul Unirii, iar pe aleile sale să fie ridicate de-a lungul timpului statui românilor din Bucovina care au luptat pentru realizarea actului de la 28 noiembrie 1918.

(1 Decembrie) 050 [1600x1200]

Pentru că numărul participanților se anunța foarte mare și pentru că la paradă erau așteptate blindate ale armatei, locul de desfășurare al manifestărilor a fost desemnat Bulevardul Ana Ipătescu. Fotografii multe și frumoase realizate de Artistu’ puteți vedea aici, iar știrea Intermedia TV de mai jos vă va lămuri cu privire la ce urmează.

(1 Decembrie) 054 [1600x1200]

(1 Decembrie) 055 [1600x1200]

Depunere de coroane de flori plictisitoare și o slujbă religioasă fără rost. Pentru așa ceva avem Ziua Eroilor. Ziua națională e pentru altceva. Imnul național a fost cântat frumos de George Finiș, dar numai trei strofe din cele patru cerute de protocolul oficial. Discursuri seci, cred că prefectul îl spune pe același în fiecare an, probabil e discursul șablon aprobat de guvern și nu contează cine ocupă funcția, poezia nu suferă modificări. În schimb, apreciez că Nechifor a avut în sfârșit un discurs mai demn și a trecut puțin prin istoria locului. Faptul că a reușit să se abțină din a rosti bucovinean / bucovineni / Bucovina a fost o surpriză pentru mine.

(1 Decembrie) 098 [1600x1200]

(1 Decembrie) 099 [1600x1200]

Atracția zilei a fost prezența blindatelor. Remarc cu gust amar că în zilele noastre sunt preferate pentru finanțare serviciile speciale și instituțiile de forță care se ocupă cu supravegherea, docilizarea și intimidarea contribuabililor și nu armata care, dacă ar fi una puternică, statul nostru ar fi respectat, iar reîntregirea României un vis realizabil. Istoria ne arată că un stat fără o armată puternică e un fel de colonie, iar un stat cu servicii agresive și discreționare e unul slab și ros de corupție. Faptul că avem militari care mor în Afganistan și Iraq nu e nicio mândrie. Nu sunt eroi, sunt mercenari. Mor în accidente de muncă la fel cum mor pe bani românii în Italia sau Spania pe șantiere.

(1 Decembrie) 114 [1600x1200]

(1 Decembrie) 118 [1600x1200]

Organizatorii au încercat să facă ce au văzut la case mai mari, adică să deseneze tricolorul românesc pe cer. Nu au prea reușit. Au izbutit, în schimb, să obțină culorile alianței PSD-PDL, care domină Consiliul Local Suceava.

(1 Decembrie) 131 [1600x1200]

1 decembrie 2013. Sfântu Gheorghe, județul Covasna. 30 de cetățeni români de etnie maghiară pot zbiera ce vor fără autorizație și nu li se întâmplă nimic. Jandarmii le respectă dreptul constituțional la liberă exprimare.

(1 Decembrie) 136 [1600x1200]

Salut decizia Curții Constituționale de la Chișinău, pentru că a pus punct anomaliei numită limba moldovenească.

(1 Decembrie) 137 [1600x1200]

A trecut un an de când am cerut pentru prima dată reinstalarea statuii lui Petru I Mușat în centrul Sucevei. În această perioadă s-au solidarizat mai mulți cetățeni și au cerut același lucru pe numeroase căi. Deocamdată, în 365 de zile, primarul Sucevei, prin subordonații săi, a reușit să ridice doar soclul. În rest numai minciuni turnate pe toate căile media despre acest subiect.

(1 Decembrie) 154 [1600x1200]

02 12 2013. O zi de ţinut minte pentru vasluieni. Cum Ceauşescu a impus  colectivizarea la Vadu Roşca prin anii ’50, exact la fel a făcut Ponta cu ţăranii de la Pungeşti, pentru a-i face pe plac stăpânului său Wesley Clark, fost şef NATO, general american care a bombardat Serbia, actualmente lobist şef al Chevron. România nu are nevoie de acel gaz obţinut cu preţul otrăvirii apelor. România are suficient gaz în Marea Neagră, care se poate exploata prin metode convenţionale. Un cetăţean care a fost în acele zile la Pungeşti mi-a comunicat că acolo se întâmplă niște lucruri dincolo de orice imaginaţie. Au închis magazinele din localitate, au luat oamenii din curţi, au blocat toate drumurile și încă mai taie amenzi pe bandă rulantă pentru ieșit pe uliță. Au fost aduşi, direct de la parada de 1 decembrie, jandarmi din Bacău și din alte județe, probabil s-au gândit că vasluienilor le va fi milă să le crape capul vecinilor și părinților lor. Când firmele de explorări călcau ilegal proprietățile oamenilor sau ale Mânăstirii Putna, nu a apărut niciun jandarm să le apere. Deci fostele forţe ale Securităţii lui Ceauşescu au ajuns acum firmă de pază şi protecţie pentru Chevron, dar plătite de contribuabilul român.

Chevron

Din acest mod de operare am înțeles perfidia acestui personaj suspect de crimă, suspect de plagiat, suspect de corupție, mincinos dovedit, Victor Ponta. A dat dispoziție ca Ziua națională să fie sărbătorită cu oarecare fast peste tot, a stimulat coarda patriotică a poporului, astfel a crezut că acest lucru e suficient pentru o groasă perdea de fum, la adăpostul căreia să execute mârșăviile de pe 2 decembrie de la Pungești.

PS Mi-a făcut plăcere să-l văd pe generalul Șalar fără uniforma pe care a făcut-o preș la picioarele lui Flutur.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.