Drumul sondelor din Obcina Mare

03 11 2013. Febra forării după gaze naturale nu e deloc nouă în judeţul Suceava. În ultimele luni a devenit doar vizibilă şi stârneşte temeri localnicilor din cauza fracturării hidraulice folosită în extragerea gazelor de şist. Istoricul dibuirii pungilor de hidrocarburi în subsolul judeţului se întinde pe mai bine de 50 de ani. Activitatea a fost accelerată în perioada 2003 – 2012, când au fost săpate numeroase sonde de explorare. Câteva dintre ele au condus la punerea în producţie a mai multor zăcăminte la Frasin, Costâna – Todireşti, Valea Moldovei, Comăneşti şi Frătăuţii Noi. Din 2005-2006, consorţiul Aurelian-Romgaz extrage gaze naturale de la Bilca, de unde aprovizionează oraşele Rădăuţi, Suceava şi Fălticeni. Harta de mai jos ilustrează zăcămintele de gaze naturale prin pete de culoare roşie.

petrolgazesvLa Frasin au fost în exploatare mai multe sonde. La un moment dat localnicii se lăudau cu sonda aflată la cea mai înaltă altitudine din ţară.  De explorat se explorează în continuare. Rezultatele nu sunt încurajatoare şi localnicii privesc înapoi cu nostalgie. În frumoasa după-amiază de duminică de început de noiembrie în care am poposit în oraşul Frasin, cartierul Bucşoaia, fostul sat Bucşoaia din fosta comună Frasin, o sondă de explorare era amplasată exact pe malul Moldovei, câteva sute de metri mai la vale de confluenţa cu pârâul Suha. Locurile unde au fost cândva sonde în munte sunt vizibile pe captura Google Earth de mai jos.

sondefrasin

La Bucşoaia a fost o tabăra de dimensiuni mari în care, pe vremea lui Ceauşescu, erau aduşi în vacanţele de vară elevi din toate colţurile ţării. Flutur a transformat tabăra aproape dezafectată în spaţiu de paranghelie electorală botezată Hora Bucovinei, înşurubată definitiv în mentalul colectiv naţional prin scrisul cu oi pe dealuri. Pentru că ridicolul e în fişa postului președintelui Consiliului Judeţean Suceava, Nechifor a adus la Bucşoaia, printre ciobanii cu turme de oi, câteva trupe rock de mâna a treia şi a patra. În spatele acestei tabere este un pod îngust pe care se traversează Moldova. Panta se înăspreşte uşor şi imediat după un podeţ dăm de o barieră. Drumul forestier care duce către fostele sonde este blocat pentru mașinile celor care nu sunt pădurari. Totuși, băieţii descurcăreţi traversează pârâul direct prin albie pe lângă podeţ. Noi am lăsat maşina înainte de barieră şi am pornit la pas.

sonde01 [1600x1200]

Ni se confirmă că suntem pe drumul sondelor după ce vedem ţevi, folosite cândva pentru puţurile de forare, înfipte în pământ pentru a stabiliza anumite porţiuni predispuse la alunecare în pârâu.

sonde02 [1600x1200]

sonde03 [1600x1200]

Pe drumul sondelor se găsesc trei izvoare întreţinute atent şi prevăzute cu băncuţă pentru popas. Primul e la câteva sute de metri de barieră, iar al doilea în dreptul notaţiei 1 de pe captura de mai sus. În acest punct am părăsit valea pârâului şi am urcat pe Obcina Mare pe un drum în stare bună, acoperit cu frunze ruginii proaspăt căzute. Rampa s-a accentuat vizibil, însă parcurgerea serpentinelor nu ne-a solicitat prea tare.

sonde04 [1600x1200]

sonde05 [1600x1200]

Pe la 800 m altitudine ajungem în primul punct care ne deschide o panoramă plăcută şi ne expune oarecum unui vânt rece. Continuăm drumul pe o zonă de fals plat şi zărim o căsuţă albă printre copaci.

sonde06 [1600x1200]

sonde07 [1600x1200]

Pe platoul de la 800 de m altitudine, notat 2 în captură, a fost una dintre sonde. Căsuţa alba a rămas din perioada exploatării. Cândva era conectată la curent electric. Lângă ea se găsesc câteva bănci cu mese. Am făcut o inspecţie să vedem în ce stare se găseşte. În prima cameră, mai mică, am găsit lemne tăiate şi stivuite cu simţ de răspundere până la fereastră. Era clar, cineva se ocupă de această căsuţă, probabil o şi utilizează. A doua cameră, ceva mai mare, a fost o adevărată surpriză. După ce am deschis uşa neîncuiată, am intrat într-o încăpere mobilată în care era şi o sobă. Pe masă am găsit mai multe PET-uri goale şi o cutie în care mai era ceva muştar. Lângă căsuţă se observau urme de jar stins. Probabil acolo e cuibul de nebunii al cuiva care, din când în când, mai face câte un grătar sau trage câte un chef. Ar fi interesant să aflăm dacă acea construcţie are rol de refugiu turistic sau e numai moftul cuiva.

sonde08 [1600x1200]

sonde09 [1600x1200]

sonde10 [1600x1200]

Puţin mai încolo, în centrul platoului, împrejmuit cu un gard de scândură şubredă, se găseşte unul din locurile de unde s-au exploatat ani de zile gaze naturale sau gazolină. Acum puţul e inundat şi pe suprafaţa apei plutesc substanţe mai uşoare decât aceasta. În apă se observă gura sondei.

sonde11 [1600x1200]

sonde12 [1600x1200]

sonde13 [1600x1200]

De pe acest platou se observă în zare Rarăul. Imaginea este spectaculoasă. Văzduhul deloc limpede.

sonde14 [1600x1200]

Mergem mai departe şi urcăm vreo 20 de minute până întâlnim traseul de creastă al Obcinei Mari. Acesta porneşte din Vârful Toaca de deasupra oraşului Gura Humorului şi merge din vârf în vârf în direcţia nord-vest până la Putna. Intersectează la un moment dat Pasul Ciumârna sau Palma. Este marcat prin bandă roşie. Vopseaua părea destul de recentă.

sonde15 [1600x1200]

sonde16 [1600x1200]

La un moment dat, în partea stângă, zărim doi stâlpi culcaţi care, cândva, asigurau o legătură la rețeaua electrică. Puţin mai sus se vede o casă. Continuăm drumul până ajungem la o intersecţie. Pentru că era deja pe înserate alegem să ne îndreptăm către casă. Ne aflam în punctul 3 de pe captură la o altitudine de 900 de m. Cu cât ne apropiam de casă auzeam tot mai bine sunetele produse de vânt prin mișcarea ferestrelor şi uşilor. Şi pe acest platou e posibil să fi fost o sondă. Nu am găsit ceva concret în această privinţă.

sonde17 [1600x1200]

sonde18 [1600x1200]

Deşi condiţiile de film de groază erau întrunite, nu am descoperit cadavre şi nici nu am fost atacaţi de vreun zombi. În schimb, m-am simţit ca la Pripiat, iar devastările din încăperi sunt similare celor de la Tarniţa. Această casă nu a avut norocul căsuţei de mai la vale.

sonde19 [1600x1200]

sonde20 [1600x1200]

Ce s-a putut fura, s-a furat şi cărat, ce nu s-a putut, s-a distrus. Cu ceva capital la mână, un om întreprinzător ar putea transforma clădirea într-o cabană turistică. Zona e frumoasă şi există drum de acces destul de bun. De aici, de la 900 de m, se pot face trasee la picior, cu calul sau cu bicicleta. Am întâlnit în acea duminică un motociclist şi un ATV-ist care disturbau liniştea pădurii.

sonde21 [1600x1200]

sonde22 [1600x1200]

sonde23 [1600x1200]

sonde24 [1600x1200]

sonde25 [1600x1200]

Seara se lăsa, vântul începu să bată cu forţă. Ne-am întors pentru a ajunge jos la maşină pe lumină. Am poposit puţin pe băncile de lângă căsuţa de pe platoul de la 800 m altitudine. Așa cum, în zilele noastre, numeroase firme străine preiau puţuri abandonate de ani buni de Romgaz, e foarte posibil, ca într-o zi, acestea să aducă din nou sonde pe acest drum. Deocamdată, în Obcina Mare, prospecţiuni cu scandal şi detonări au loc în jurul Mânăstirii Putna, asta în timp ce lumea devine tot mai reticientă şi mai puţin tolerantă faţă de corporațiile avide de profit cu orice preţ. Actualmente, în munţii Sucevei, județul cu cea mai mare suprafaţă împădurită din ţară, cel mai mare prăpăd îl fac defrișările legale şi ilegale.

sonde26 [1600x1200]

sonde27 [1600x1200]

4 gânduri despre „Drumul sondelor din Obcina Mare

  1. Sunt din zona si am crescut acolo tata a lucrat la acele sonde cunosc zona casa cea mare este sonda 951 a fost sonda cu cea mai mare productie de gaze.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.