Locul lui Petru I Mușat e în centrul orașului, nu la marginea cimitirului

Statuia lui Petru I Mușat a fost realizată de sculptorul Paul VASILESCU și dezvelită în anul 1976. Monumentul elogiază personalitatea voievodului Petru I Mușat (1375-1391), cel care a mutat capitala Moldovei de la Siret la Suceava și din vremea căruia datează primul document de atestare a Cetății de Scaun a Moldovei (10 Februarie 1388), precum și a orașului Suceava (18 August 1388). De numele său sunt legate o serie de ctitorii sucevene din veacul al XIV-lea: Cetatea de Scaun a Sucevei, Cetatea Șcheia, Curtea Domnească și Biserica Sfântul Gheorghe (Mirăuți).

muta-l-pe-petru-i-musat-in-centrul-sucevei

Inițial, statuia era amplasată în centrul orașului, în apropierea Casei de Cultură a Sindicatelor Suceava. În data de 9 Februarie 2011, din cauza lucrărilor de amenajare a parcărilor subterane din Piața 22 Decembrie, autoritățile locale au mutat statuia lui Petru I Muşat în curtea Laboratorului Zonal de Restaurare al Muzeului Bucovinei situat vizavi de cimitirul Pacea… și acolo a rămas.

Acum e rândul nostru să îi mutăm statuia dintr-o curte obscură în centrul oraşului!

Am cerut acest lucru public și pe 1 decembrie 2012, cu ocazia inaugurării centrului renovat, știrea Intermedia aici și am și scris pe larg aici, iar mai apoi, într-o emisiune la PlusTV, am amintit din nou despre starea de nenormalitate de după renovare.

Lucrurile sunt foarte clare din punctul meu de vedere, dacă nu se reușește revenirea la normalitate prin apelurile pe internet și în presă, atunci vom ieși în stradă. Se pare că la noi ieșitul în stradă sub formă de miting sau marș e deocamdată singura metodă prin care se poate reinstaura normalitatea într-un oraș a cărei memorie se șterge grosolan de o tagmă de săraci cu duhul puși pe umflat burdihanul.

Cine susține acest demers este rugat să-și exprime acordul printr-un comentariu aici

PS Acum câteva zile la Gura Humorului s-au înghesuit să inaugureze un amărât de lift un senator PNL, 3 deputați PNL, prefectul și subprefectul de Suceava plus președintele (PSD) și vicepreședinții CJ Suceava. Ieri la comemorarea românilor masacrați de ruși la Fântâna Albă a fost prezent un singur parlamentar român: Eugen Tomac de la PDL. Felicitări Tomac! Rușine USL!

Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.