O paradă ca o paradă şi un centru al Sucevei golit de istorie

Întrerup firul drumurilor anului 2008 pentru a relata cum am petrecut 01 12 2012. În 2011, după o pauză de trei ani, am hotărât ca de Ziua naţională să rămân în Suceava. Atunci le-am pregătit o mică supriză autorităţilor. A fost primită bine de presă. Rezumatul aici. În acest an puteam surprinde doar prin număr. Am fost totuşi mai mulţi decât anul trecut, dar nu câţi mi-am dorit. Am pornit din Obcini şi am făcut un popas la monumentul dedicat unirii Bucovinei cu România. În mod curios, cineva şi-a amintit de 28 noiembrie şi a pus două coroane de flori. Din câte ştiu, unirea e un moment de bucurie, de sărbătoare, nu o comemorare.

Şi dacă tot în acest părculeţ se află monumentul unirii Bucovinei cu Ţara, toţi cei care umblă cu Bucovina în gură zi lumină şi se declară bucovineni şi-n culcare şi-n sculare, dar nu ştiu o boabă despre istoria acestui colţ de Moldova, să se apuce şi să ridice nişte statui pentru cei care au înfăptuit actul. Iancu Flondor, Sextil Puşcariu, Ion Nistor. Asta ar însemna recunoaştere, nu fluturi, brăteni şi recolciuci.

dsc_8724_420365 [1600x1200]

DSC_8732 [1600x1200]

dsc_8771_307296 [1600x1200]

De data asta structurili şi-au învăţat lecţia şi de serviciu cu filmatul a fost Petrică „di la noi di la fabricî”, după cum l-a identificat o protestatară astă iarnă. Lume foarte multă, cum nu se aştepta nimeni. De 7-8 ori mai multe persoane decât anul trecut. Undeva peste 1000, chiar 2000 scria într-o fiţuică locală. Cauzele ar fi:

1. În sfârşit, după evenimentele de astă vară, românii au priceput că şi din est şi din vest vin numai bandiţi puşi pe furat, care mai şi urinează cu boltă pe ei, chiar dacă se îmbracă elegant şi vorbesc frumos, aşa că au strâns rândurile. Deci UE = URSS, Băsescu = guvernator, România = Puerto Rico, Gîtănştain = Vîşinski.

2. Campania Antenei 3 i-a făcut pe unii să înţeleagă că a purta tricolor nu-i nicio ruşine şi nu eşti nici suspect, nici faşâst, nici altceva ruşinos, după cum ne-au tot învăţat ani la rând sinecuriştii şi dăştepţii pe bani mulţi de la GDS.

3. Sfârşit de săptămână.

dsc_9033_237669 [1600x1200]

Printre participanţi am recunoscut pe următorii: cetăţeanul Ovidiu, moşul Un Anunţ Către Popor, jandarmul Gabi (de data asta în uniformă) şi capii structurilor de forţă din judeţ. Încă apare între ei Şalar. Ruşine Cătălin Nechifor!

dsc_8851_619626 [1600x1200]

dsc_8852_77065 [1600x1200]

dsc_8853_615696 [1600x1200]

dsc_9004 [1600x1200]

A fost o paradă adevărată. Prefectul Sinescu ne-a făcut o plăcută surpriză tuturor. Au fost şi jandarmi şi miliţieni şi pompieri şi frontierişti şi securişti. Au fost oameni, a fost tehnică, au fost maşini, au fost şi câini. A fost ceva ce nu a mai văzut Suceava de pe vremea ultimului război mondial. Diferenţă de la cer la pământ faţă de paradele cu trei plutoane de soldaţi pe care le făcea Flutur cu marioneta sa Popescu. Remarc că Flutur a făcut paranghelii cu sute de lăutari şi folclorişti „bucovineni”, dar nu a fost capabil să facă o paradă ca lumea de Ziua naţională.

Şi am mai observat că Nechifor Cătălin a călcat într-un scuipat de-al lui Flutur Gheorghe şi a început să salute cu „Dragi bucovineni”. Ca socialist ce e şi corect politic practicant, ar trebui să ştie că sunt unii ca mine care se simt jigniţi când sunt numiţi „bucovineni”. Este preşedintele CJ Suceava, să salute sucevenii, nu bucovinenii, că Bucovina nu mai există din 1918 şi nu a fost o perioadă aşa de fericită pentru români încât să jinduim după ea la un secol distanţă după ce a dispărut.

Nechifor încă nu a priceput că nu a fost ales pentru că e vreun capabil, ci pur şi simplu nu a mai vrut şi nu a mai putut lumea cu Flutur. Aşa că mai uşor cu propaganda bucovinistă. Pentru că dacă schimbi un Flutur cu altul, nu ai rezolvat nimic şi asta nu pricepe nici Băişanu şi e posibil să-i fie fatal pentru cariera politică. Drept urmare, a fost bun Şalar pentru Flutur, e bun şi pentru Nechifor, e bun şi pentru Băişanu. Todiruţ nu a fost bun pentru ultimii doi şi l-au trimis la pescuit la Călăraşi.

Noi eram ăia cu steagurile. În văzduh se plimba un parapantist motorizat.

dsc_8983 [1600x1200]

dsc_8986 [1600x1200]

dsc_8869_548038 [1600x1200]

dsc_8955_464425 [1600x1200]

Pe 1 decembrie, Lungu s-a găsit să inaugureze parcările subterane şi piaţa renovată din centrul oraşului, adică beciul de sub cimitir. Cimitir şi la propriu şi la figurat. Când te uiţi la piaţa centrală a Sucevei ai imaginea unui cimitir şi dacă dai cu băţul prin pământ ies ciolane din cele trei cimitire medievale care au existat în jurul celor două biserici ortodoxe şi a celei armeneşti ridicate acolo odinioară. În rest e frumos. Nu mai e şantier.

Piaţa Ştefan cel Mare şi Sfânt, obligatoriu sfânt, ca să se bucure şi mafioţii în BMW-uri negre, adică popii, are câteva hibe mari:

1. Lipseşte statuia lui Petru I Muşat. E un simbol al oraşului. Mi-am exprimat public nemulţumirea cu privire la această problemă. Lungu a promis la o emisiune a lui Dinu Zară la Intermedia TV că statuia va fi reamplasată aproape de locul original. Aştept să văd, că în Lungu nu am absolut deloc încredere.

2. În curând va fi gata şi procesul de reabilitare a Cetăţii de Scaun a Sucevei. Piaţa din centru a fost proiectată în aşa fel încât să se vadă din ea şi cetatea şi statuia de pe deal a lui Ştefan cel Mare. Cum se va vedea cetatea prin clădirea verde?

3. Statuia lui Ştefan cel Mare e obturată de stâlpul McDonald’s, neiluminată, părăginită şi ascunsă de vegetaţie. Lungu a promis şi că va face demersuri pentru mutarea acelui stâlp, dar rezultatele nu se văd.

4. Ar fi normal ca locuitorii târgului şi turiştii care vin, şi sunt mulţi, să ştie pe ce calcă acolo, astfel e nevoie de o troiţă sau un monument şi un panou informativ care să spună istoria acelui loc cu bisericile şi morţii lui.

5. Când se săpa pentru parcări, au fost descoperite nişte ziduri de pe vremea lui Ştefan cel Mare şi mai vechi. Acestea trebuiau protejate, aşa cum se face în oraşele civilizate de afară şi de la noi. Exemplul care-mi vine în minte e Râmnicu Vâlcea, unde o porţiune dintr-un zid de pe vremea lui Mircea cel Bătrân e ascunsă sub o podea transparentă. La Suceava s-a ras tot şi astfel s-a şters în mod stupid şi istoria locului.

Eu înţeleg că de la un fost ungător de rulmenţi la CCH, care a terminat cu greu un liceu la seral şi apoi a dobândit cum a dobândit o diplomă universitară, nu poţi avea cine ştie ce pretenţii, însă Suceava e centru universitar, e un oraş cu tot felul de oameni care cunosc trecutul. Eu mă întreb cum e posibil ca aceştia să tacă şi astfel să încurajeze incultura, prostia şi lăcomia. Consecinţa directă a laşităţii lor se materializează în golirea de istorie a urbei. Am priceput că trebuie să devenim bucovineni, după cum vrea şi Nechifor, dar asta nu înseamnă că radem tot şi ne mulţumim cu cârnaţi, chişcă şi folclorişti cu bundiţe cu gulere de jder.

În alte ţări am fost şocat de abundenţa plăcuţelor, statuilor, monumentelor de tot felul care amintesc istoria locului, pe când la noi şi ce există este distrus. Şi toate astea pentru că intelectualii se vând foate foarte ieftin şi suferă de lipsă de curaj şi de combativitate. Când le arunci ceva dau din coada şi te ling în fund. Sunt capabili să vândă pe oricine pentru un pumn de arginţi, pentru o tinichea de pus în piept, pentru o diplomă, pentru o mângâiere pe creştet. Un exemplu concret.

Cu trecerea vremii, Tirbuşonul prinde a deveni simbol al oraşului. Se pare că şi-a găsit locul între steaguri, după ce în piaţa centrală se potrivea ca nuca de perete.

DSC_9182 [1600x1200]

Ce am văzut în acest an de Ziua naţională şi nu am mai văzut niciodată a fost bucuria sinceră care se citea pe feţele participanţilor. Oamenii erau relaxaţi şi privirile le erau senine. Public de toate vârstele, foarte mulţi tineri, spre deosebire de anii precedenţi când aveam doar pensionari cu plase în mâini şi părinţi cu copii în cărucior. A fost o sărbătoare care ne-a arătat că începem să ştim să ne bucurăm de Ziua naţională.

2012 12 01 (Suceava) 005 [1600x1200]

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.