Protestatar două luni în faţa Palatului Administrativ din Suceava

Mă îndoiesc că evenimentele din iarna lui 2012 au fost provocate de securişti, dar sigur au fost încălecate de ei şi apoi valorificate în interesul oricui, numai nu al românilor. Deja, raportat la numărul de locuitori, ăştia sunt mai mulţi ca pe vremea lui Ceauşescu şi au ca principale activităţi afacerile dubioase şi slujirea celor de la putere. Siguranţa naţională şi interesul naţional au devenit noţiuni perimate. Când zic securişti mă refer la frecuşurile SRI-SIE sub asistenţa 2:15 şi a încă vreo 5-6 structuri. Vorba unui jandarm: Aici suntem de la mai multe structuriIeşirile în stradă au avut la bază actul profund sfidător al şefului statului faţă de Raed Arafat. De aici a pornit o reacţie în lanţ în toate oraşele mari ale ţării şi s-a ajuns la cererea demisiilor preşedintelui şi primului ministru, dizolvarea Parlamentului, alegeri anticipate şi nu comasate şi multe altele.

În Suceava, au făcut tinerii de la PSD o acţiune cu lumânări aprinse în faţa Palatului Administrativ pe 12 ianuarie 2012. Exact în ziua în care a ieşit lumea la Târgu Mureş. Pe 13 ianuarie, un apel lansat pe FB, a strâns mai puţin de 20 de persoane în faţa PA. Atunci am ieşit şi eu şi în momentul în care eram 9 oameni acolo, a apărut şi cel cu numărul 10. Un jandarm în civil. Ghiciţi care e? Eram supravegheaţi de vreo trei maşini ale Jandarmeriei şi două ale Poliţiei.

S-a făcut puţină vâlvă în târg. Astfel, pe 14 ianuarie, protestul a fost deturnat politic de câtre membri grei ai PNL şi mai puţin grei ai PSD. Aceştia au venit, au stat o oră şi pe la 19 nu mai era nimeni. Mi-am spus părerea şi în faţa camerelor de filmat şi am condamnat această încercare, pentru că acolo nu trebuiau să vină partidele politice, ci sucevenii simpli.

Pe 15 ianuarie a început să se strige. Numărul celor care protestau a început să treacă de 200. Presa devenea tot mai interesată. La fel şi Pedelepra care mâna de la spate securiştii şi alte organe de forţă. Se căuta în draci un organizator. Imediat au fost arătaţi cu degetul cei de la site-ul suceavapenet.ro şi s-au dispus măsuri securistice specifice liniei partidului bostăniu. Figurile care au ieşit în evidenţă dând declaraţii au fost căutate imediat de flăcai şi moşnegi cu legitimaţii. Deranj mare domnule. Unii care se credeau guvernatori ai Bucovinei au fost foarte ofuscaţi.

La Bucureşti aveau loc tot felul de violenţe, despre care s-a dovedit că au fost puse la cale de oameni din sistem, pentru a justifica apoi intervenţia ciobănească a Jandarmeriei. Aroganţa şi scârba Pedeleprei faţă de cei pe care-i scuipă zi de zi în faţă a ieşit la iveală prin declaraţia unui senator. De unde atâta ură faţă de propriul popor în măsuri şi declaraţii nu voi înţelege niciodată.

Cei obişnuiţi să încalce în mod curent Constituţia, nu pricepeau că de partea noastră este Articolul 39: Mitingurile, demonstraţiile, procesiunile sau orice alte întruniri sunt libere şi se pot organiza şi desfăşura numai în mod paşnic, fără nici un fel de arme.

Un rezumat al primelor zile de proteste la Suceava puteţi vedea aici. Deşi în acest municipiu nu ai pe unde scuipa de hartişti fotografi, nu s-a găsit niciunul să imortalizeze protestele astea. Peste ani, aceste poze ar fi fost valoroase. M-a amuzat şi speriat în acelaşi timp o declaraţie a lui Flutur, foarte asemănătoare cu una a lui Putin. Flutur: Să ne retragem exact când România trebuie condusă? Putin: Sunt indispensabil Rusiei!

Bugetarul care dă foc afişului cu Băsescu. De fapt l-am rupt.

S-a strigat în acele zile la Suceava: Bucovină plai de dor / fără curvă, fără chior!, Ieşi afară / Ghiţă aviară!, Blonda, Chioru’ şi Piticu’ / I-au luat pensia lu‘ bunicu, Traienele cu alcool / Ne-ai lăsat în curu’ gol!

Pedeleprele s-au adunat puţin după ce piedestalul de dumnezei pe care s-au urcat s-a clătinat serios şi au trecut la ameninţări şi dezinformare. Toate forumurile saiturilor locale care publicau ştiri despre protestele de la Suceava erau imediat parazitate de postaci oranj care scriau ce primiseră pe e-mail de la centrul de propagandă al Pedeleprei. Prima fumigenă aruncată a fost aceea că protestatarii sunt plătiţi de partidele din USL cu 50 de lei pe seară.

Pe 19 ianuarie, mitingul a fost asumat politic şi s-au adunat peste 1000 de oameni care au cerut demisia lui Băsescu şi plecarea de la putere a clicii lui de tâlhari. Nu am participat, fiind plecat în Bucureşti. Ce linişte era în Piaţa Universităţii pe la amiază şi ce vuiet seara.

Pentru reîmprospătarea memoriei vă prezint legile adoptate prin asumarea răspunderii de către guvernul Boc:

1. Legea Educaţiei NaţionaleLegea nr. 1/2011 – Monitorul Oficial nr. 18 din 2011

2. Codul MunciiLegea nr. 40/2011 – Monitorul Oficial nr. 225 din 2011

3. Codul CivilLegea nr. 71/2011 – Monitorul Oficial nr. 409 din 2011

4. Codul Penal Legea nr. 202/2010 – Monitorul Oficial nr. 714 din 2010

5. Legea asistenţei socialeLegea nr. 292/2011 – Monitorul Oficial nr. 905 din 2011

6. Legea salarizării uniceLegea nr. 329/2009 – Monitorul Oficial nr. 761 din 2009

7. Legea dialogului socialLegea nr. 62/2011 – Monitorul Oficial nr. 322 din 2011

8. Legea privind promovarea judecătorilor la ICCJLegea nr. 300/2011 – Monitorul Oficial nr. 925 din 2011

Temperaturile au început să scadă simţitor. Lumea tot se aduna. În jur de 200 de oameni erau zilnic în faţa PA. O parte au ales să mărşăluiască prin oraş.

Pe 20 ianuarie, după ordinul de zi pe unitate oranj, au fost infiltraţi şi la Suceava, ca în restul oraşelor, diversionişti. Semn că petarda cu protestatarii plătiţi se fâsâise. Drept urmare, au fost aduşi câţiva haidamaci cu pancarte scrise la indicaţiile băsiştilor, despre care am auzit că ar fi primit între 50 şi 200 de lei, că ar fi semianalfabeţi şi ar avea ceva dosare penale. Cei mai mulţi au fugit când au fost filmaţi. Protestarii s-au prins repede cine sunt şi s-au dezis de ei.

În a 11-a zi de proteste la Suceava, pe 22 ianuarie, a fost cel mai curat miting. 50 de oameni fără persoane implicate politic. Doar 3 diversionişti. Băsescu încă tăcea după mai bine de o săptămână. Se înregistra prima victorie a străzii: demiterea penibilului Baconschi pentru nişte declaraţii la adresa protestatarilor.

Gerul şi viscolul pun stâpânire pe ţară. Boc dă la lopată pentru a deszăpezi un 4×4 şi duce ceaiuri calde şoferilor de TIR bulgari de pe centura Bucureştilor. La Suceava, imensa revărsare de injurii pe toate spaţiile virtuale unde se discuta despre proteste continua. Sunt postate de oameni şi animale de presă afalţi în solda Pedeleprei, unii angajaţi ai CJ Suceava. Culmea delirului suna cam aşa: Om ca Flutur nu a văzut Suceava de când e ea. Ce idioţi! Ştefan cel Mare unde a domnit?

26 ianuarie 2012. -10 grade Celsius. Am fost vreo 30 de oameni în a 14-a zi de proteste la Suceava. Seara am mers la Plus TV la emisiunea Între + şi –, unde am vorbit împreună cu un coleg protestatar despre ce se întâmpla în acele zile prin oraş. Cei de la Plus încă nu au urcat emisiunea nicăieri. A apărut şi un imn al protestelor.

27 ianuarie 2012. Temperatura a coborât la -15 grade Celsius. În ţară lumea deja murea sub nămeţi. Se striga pe lângă Jos Băsescu! şi Poa’ să fie cât de frig / Noi în stradă tot ieşim. O ştire aici.

Pe 30 ianuarie 2012, când am citit despre semnarea aiurea şi fără nicio dezbatere publică a acordului ACTA, am fost primul care a luat atitudine cu privire la acest aspect. Tot -15 grade Celsius la Suceava, dar acum aveam în program şi NU VREM ACTA!

În timpul protestelor, atunci când gerul era mare, cei de la PSD aduceau ceai cald din când în când. Pe 31 ianuarie 2012, am purtat o discuţie cu deputatul Cătălin Nechifor şi i-am propus ca în dezbaterile viitoare să fie luată în considerare ideea, ca pe viitor, piaţeta din faţa Palatului Administrativ din Suceava să devină o zonă liberă unde să se poată protesta fără autorizaţie. Acest lucru l-am câştigat de facto, mai rămâne să-l avem şi de iure.

Înainte să trec cu depănarea firului evenimentelor la luna februarie, pun câteva întrebări.

1. De ce nu au participat la proteste cei de la aşa numita asociaţie Pentru Suceava, foarte vocali şi indignaţi în adunările lor cu privire la ce se întâmplă în oraş şi în ţară?

2. Unde au fost cei care şi-au scris pe 1 Decembrie 2011 ofurile şi tot felul de mucozităţi intelectuale pe benăre în parc?

3. Unde au fost toate ONG-urile şi toţi telectualii indignaţi de inculţii de la putere?

4. Asociaţiile studenţeşti care mârâiau la Funeriu de ce nu au fost prezente?

Răspuns: Avea dreptate CTP când a scornit termenul masturbator. Pentru mine, toate aceste ONG-uri, asociaţii, turme, grupuşoare şamd nu fac decât să mimeze ceva. Membrii lor sunt mai puţin decât nişte masturbatori, pentru că activităţile lor nu au finalitate concretă, doar reflectare în presă şi bifarea de aşa numite acţiuni într-un calendar, care să le permită apoi accesul la anumite resurse.

3 februarie 2012. Gerul continua, la fel şi protestele. Tot felul de idioţi mă întrebau de ce nu strig JOS USL. Jos de unde, tovarăşi?

4 februarie 2012. Colegul protestatar Cezar mi-a dat o pancartă în care se cerea neînceperea exploatării gazelor de şist. Nimeni nu ştia nimic atunci. Până şi cei din presă erau sceptici. Eu citisem ceva despre cum bulgarii i-au fugărit pe cei de la Chevron şi eram în plină fază de documentare. Acum este jumătatea lunii aprilie 2012 şi toată ţara ştie care sunt pericolele exploatării gazelor de şist. Bârladul iese constant în stradă. Gerul năprasnic a făcut că la debutul lui februarie, de puţine ori numărul protestatarilor să treacă de 30. Printre aceştia şi foarte mulţi securişti. În unele seri aveam parte chiar de scene comice.

6 februarie 2012. Cade guvernul Boc şi mă bucur că Nechifor şi-a ţinut promisiunea. 60 de oameni în stradă la Suceava. Jandarmii luaţi puţin prin surprindere. Bocăncoşii care se înghesuiau să se adăpostească de ger în biserica catolică au revenit. În uichend sunt liberi.

A fost numit un nou prim ministru. Mihai Răzvan Ungureanu. Fost UTC-ist, adus de Pleşu în Ministerul de Externe, unde, mai ales când a ocupat funcţia de ministru, tot ce a făcut a fost să-şi bată joc de interesul naţional. Ne aminitm de Fundaţia Gojdu. Tovarăşul e pe jumate ungur şi are rădăcini evreieşti. Frecuşul dintre SRI şi SIE căpăta noi valenţe. Deja erau prea mulţi la conducerea statului veniţi din spoinajul extern care-şi face mendrele în ţară. SRI reacţionează şi apar tot felul de informaţii despre acest MRU. Până în momentul scrierii acestor rânduri, deja personajul nu mai are multe secrete şi probabil nici mult în fruntea guvernului. E un produs toxic pentru România al mai multor servicii din afara ţării, care au nevoie pentru ţările lor de un pion la Bucureşti. După cum putem lesne observa din afacearea Cuprumin, amintită şi pe benărul nostru.

Pe 9 februarie am fost din nou în studioul Plus TV, de data asta împreună cu colegul protestatar Adi. Nici această emisiune nu este urcată pe nicăieri. Concomitent, mai voalat sau mai direct, prin intermediari, mi se transmite dinspre PDL să am grijă ce fac că o să-mi pierd locul de muncă.

În ţară se murea pe capete sub zăpezi, deja numărul morţilor era comparabil cu cel din Ucraina şi Polonia, dar ţara noastră are doar jumătate din populaţia acestor state.

15 februarie 2012. Pentru că am avut ceva de terminat, am rămas mai mult la treabă. Nu am participat la proteste, dar am fost informat că jandarmii au început cu intimidări şi chiar au fugit după unii protestatari pentru a-i legitima în locuri întunecate, mult după terminarea protestului. Deja statul poliţienesc al securiştilor îşi arăta colţii.

Pe scurt, acţiunea protestului din 16 februarie 2012:

Ora 17:50, singur în faţa Palatului Administrativ din Suceava

Ora 18:00, apare cetăţeanul Dîrja Octavian. Un minut mai târziu vine şi un tânăr

Ora 18:02, la noi vin Gheorghe Flutur şi Vasile Ilie. Flutur ne spune că e disponibil pentru dialog, dar ne poate rezolva doar problemele ce ţin de judeţ, nu şi cele de la nivel naţional. Să facem o comisie şi să mergem a doua zi la discuţii

Ora 18:12, eram deja vreo 15 oameni. Apare Niculai Barbă şi ne anunţă că a doua zi la ora 10 reprezentanţii noştri sunt aşteptaţi. Mă cheamă şi pe mine. Îi zic că lucrez. Se oferă să mă învoiască. Refuz, am un examen a doua zi

Până la 19 stabilim reprezentanţi şi facem o listă cu cereri:

Poziţia 1. JOS BĂSESCU!

Poziţia 2. ALEGERI ANTICIPATE

Restul chestiuni din judeţ

După cinci săptămâni şi o zi au ieşit cei din Palatul Administrativ la discuţii. Acest moment a fost surprins doar de Plus TV. Restul presei nu mai venea de mai bine de o săptămână la proteste.

Pe 17 februarie 2012 merg la Flutur trei persoane. Se discută steril şi şeful CJ mimează interesul. Se stabileşte că aceasta e doar o discuţie preliminară şi că ulterior va avea loc o discuţie mai serioasă. După amiază, Flutur şi-a aranjat o emisiune la Intermedia TV, unde la Sorin Avram a spus verzi şi uscate despre cererile noastre. A omis totuşi punctele 1 şi 2 din revendicări: Jos Băsescu şi Alegeri anticipate. A doua zi, un băiat de casă de-al lui, mânjeşte hârtia în Monitorul de Suceava cu următorul text pe lângă.

21 februarie 2012. 40 de zile de la începerea protestelor la Suceava. Am făcut un prohod. Aflam că bugetul judeţului nostru e unul colosal faţă de acum 10 ani, dar asta nu se vede deloc în dezvoltarea sa. Din hârjoana securiştilor aflăm chestiuni grave de tot, care ar trebui să aibă drept finalitate zidul de la Târgovişte pentru mulţi.

22 februarie 2012. Maşina şefului CJ îl aştepta să coboare din clădirea PA. Protestatarii scandează. Maşina merge în spate la o altă ieşire.

23 februarie 2012Jandarmii lui Şalar scriu amenzi cuprinse între 500 şi 1000 de lei pe bandă rulantă, în care se invocă fapte petrecute pe 15 februarie. Sunt persoane care au primit şi trei amenzi. Cică Şalar e general de brigadă. La ce lupte şi fapte de vitejie a participat acest ofiţer de a fost făcut general? Sau acum gradele se câştigă pe slugărnicie, după cum ne arată exemplul generalului Izmană, care a colecţionat deja patru stele. Pentru noi e clar o comandă politică venită dinspre Flutur.

24 februarie 2012. Amenzile ajung la noi. Ghinion pentru ei. Am primit amendă 500 de lei pentru o zi în care nu am fost în piaţă la proteste şi de când au început nu am fost legitimat niciodată. Oricum nu e nevoie. Tovarăşii de la MAI au câteva hard-uri pline cu filme cu mine. Nu numai că am contestat amenda, acum se judecă, dar voi merge mai departe după ce instanţa o va anula şi voi face plângere penală pentru abuz în serviciu numitului Tcaciuc Marius, plutonier. La momentul scrierii acestei poveşti, dintre cele circa 30 de amenzi primite de protestatari, deja 4 au fost transformate de instanţe în avertismente, iar pentru celelalte s-au cerut noi termene.

25 februarie a fost o zi cu apariţii pe Antena 3 şi în Cotidianul, în care erau denunţate abuzurile comandate de Flutur. Până la sfârşitul lui februarie cineva dintre noi a scos autorizaţie pentru proteste în faţa Palatului Administrativ. Aflu şi cine e martorul de serviciu al Jandarmeriei care apare pe procesul verbal al amenzilor date mie şi unui prieten. Acesta este angajatul ISU Suceava Bozu Amar.

Ne-am mutat apoi lângă scările PA, fiind vreo 10, restul s-au speriat de amenzile Jandarmeriei şi am strigat Ion Lungu nu uita / Nu vrem porţi ca-n Coreea. Aluzie la ideile din ce în ce mai deplasate ale primarului târgului Suceava, prin care doreşte să dea posibilitatea unor acoliţi să mai sifoneze ceva parale.

27 februarie 2012. USL cere demisia şefului Jandarmeriei Suceava. Flutur îl scoate la înaintare pe prefectul judeţului, cetăţean care nu merge nici la veceu fără aprobarea sa.

29 februarie 2012. Mai mulţi sindicalişti fac o acţiune de protest în faţa PA. Mitingul a fost PENIBIL. Mai aveau puţin şi jucau Pinguinul. 100 de oameni au strigat anemic şi au fugit permanent de camerele de luat vederi. Noi cerem autorizarea protestelor în faţa Palatului Administrativ pe perioada 1-31 martie 2012 între orele 18 şi 19.

Pe 1 martie 2012 primim răspunsul de la Primăria Suceava. Protestele sunt autorizate doar de pe 1 până pe 15 martie şi între orele 16 şi 17. Se găseşte motivul: credincioşii catolici sunt în post. Strigăm şi Gâdea şi Antena 3 / Îi dau jos pe derbedei, Trădători de neam şi ţară / Daţi UDMR-u’ afară, Gheorghe Fluture / Unde sunt pădurile?, Am scăpat de un pitic / Şi-a venit un securist. Încă mai e valabil acest ultim slogan. Suntem anunţaţi de această decizie foarte târziu, astfel că jandarmii au un motiv de a mai da ceva amnezi. Seara merg la Plus TV pentru a treia oară şi vorbesc despre porcăriile jandarmilor.

Deşi pe FB s-au anunţat câteva zece de persoane că vor participa la aceste proteste, rar s-a depăşit numărul de 10 protestatari. Cum vremea s-a mai încălzit, lumea trecea pe acolo, dar era total dezinteresată. Unii ne făceau la mişto semn cu degetele cum că am încasa bani, alţii veneau şi ne spuneau bravo, dar nu rămâneau.

9 martie 2012. Octavian Dîrja, unul dintre manifestanţi, merge la Antena 3 şi în direct spune pas cu pas toate măgăriile pe care le-au făcut jandarmii şi cum li s-a ordonat de către Flutur să ne hărţuiască şi să ne amendeze. În această perioadă, după cum au promis, cei de la PSD ne oferă asistenţă juridică. Ne ajută cu plângerile contravenţionale împotriva sancţiunilor dictate de Jandarmerie. Le depunem la Judecătoria Suceava şi primele înfăţişări sunt stabilite începând cu 3 aprilie 2012.

15 martie 2012. Ultima zi de proteste la Suceava. Pe lângă cei 10-15 care veneam de obicei, mai apar câţiva tineri de la PNL. Aşa la spartul târgului. Ca urmare a emisiunii de la Antena 3, Flutur îl trimite pe Niculai Barbă să ne cheme iar la discuţii. Nu merg decât două persoane. Una cere bani şi alta loc de muncă. Le spune că se rezolvă. Totuşi, de ce în acest judeţ poţi avea loc de muncă numai dacă intervine vodă? Amuzant şi trist în acelaşi timp a fost să aflu că Flutur s-a declarat jignit de scandările noastre și consideră că nu merită să fie numit cum strigăm noi după cât se chinuie el pentru acest județ. Şi eu am fost jignit când l-am văzut câţiva ani la rând în dreapta lui Boc, atunci când se luau cele mai batjocoritoare măsuri împotriva noastră.

După aceste proteste am un gust uşor amar, deşi s-au obţinut ceva victorii. Mi-am dat seama că mă piş contra vântului şi că ar trebui să conştientizez, ca şi ceilalţi suceveni, că aici la noi în Bucovina, în Grădina Maicii Domnului, doar Flutur ne poate fi drept călăuzitor și doar Băsescu poate fi bravul cârmaci al corabiei România. Am înţeles că noi suntem o mână de descreierați care nu pricep cât de mult bine a făcut Bucovinei cel mai iubit fiu al ei. De acum înainte ne vom alătura restului sucevenilor, bucovineni adevărați, care preamăresc binecuvântarea portocalie.

EPILOG

Pentru că Flutur a promis că orice depinde de el la nivel de judeţ va încerca să rezolve, dar şi pentru că se apropie campania electorală pentru locale, am întocmit o listă cu nişte revendicări ce sunt numai ale mele şi pe care le consider oportune pentru oraşul şi judeţul Suceava.

1. Suceava a fost centrul celei mai glorioase pagini din istoria întregului spaţiu românesc atunci când a fost capitala Moldovei. În acele vremuri faima voievodatului a curpins toată Europa şi o bună bucată a Asiei. Cer abandonarea mascaradei impunerii brand-ului Bucovina drept etichetă pentru judeţul Suceava. Suceava are o rezonanţă mult mai adânc ancorată în istorie şi reprezintă demnitatea. Bucovina e un surogat şi e simbolul capului plecat, al ocupaţiei şi al înstrăinării. Ca primar de oraş sau şef de CJ, în loc să mulţumeşti cerului că ai o asemenea moştenire pe care să te bazezi, tu insişti obsesiv şi păgubos cu Bucovina, adică atunci când oraşul a decăzut şi nu era decât un târg amărât în care au început să se pripăşească puhoaie de alogeni. Refuz ca toată moştenirea locului să fie redusă de nişte sifonari de fonduri din variate surse la perioada 1775 – 1918. Este un sacrilegiu.

2. Limitarea cozilor de topor aburcate la putere, care parcă slujesc interese ucrainene, a dus la stabilirea drept stemă a judeţului Suceva, a leilor galiţieni în culorile Ucrainei. Până şi pe vremea ocupantului austriac, stema Bucovinei era capul de bour pe fondul tricolorului românesc. Drept urmare, solicit schimbarea actualei steme a judeţului cu una potrivită istoriei sale.

3. În Gara Burdujeni (Suceava) atunci când era anunţată venirea unui tren se auzeau acorduri din opereta Crai Nou a lui Ciprian Porumbescu. Este păcat să se întrerupă tradiţia şi să se renunţe la Crai Nou, mai ales că în gările din Transilvania se aude Marşul lui Iancu, în Muntenia Glasul roţilor de tren, iar la Craiova M-a făcut mama oltean. Doresc reintroducerea acordurilor Crai Nou înainte de anunţarea venirii şi plecării trenurilor din Gara Burdujeni.

4. Nu am văzut nicăieri în Gara Burdujeni vreo plăcuţă care să amintească despre venirea trupelor române şi intrarea lor în Bucovina în 1918 la cererea lui Iancu Flondor. Găsesc potrivită instalarea unei astfel de plăci şi lumea va avea şi explicaţia pentru numele dat Căii Unirii. Cu această ocazie poate fi menţionată şi amintirea lui Iacob Zadik.

5. Este mare nevoie de marcarea unui traseu şi de indicatoare până la vechea cetate a Sucevei, cunoscută drept Cetatea Şcheia, ridicată de Petru I Muşat. Pe dealul unde se mai văd urmele unui contrafort, ar putea exista un panou pentru informarea localnicilor şi turiştilor care ajung acolo.

6. În oraşul Suceava să se ridice monumente şi statui, să se instaleze plăcuţe comemorative pentru fiecare epocă şi personalitate, pentru că altfel nu ai identitate şi a te rezuma doar la Bucovina e înfiorător de prostesc. Drept urmare, fiecare parc ar trebui să aibă o anumită temă. În cel de lângă viitoarea refăcută fostă Curte Domnească să avem o alee a voievozilor şi a oamenilor răsăriţi din perioada lor, în parcul central ar fi potrivită o alee a personalităţilor din perioada bucovineană şi nu tarabe, gherete, bişniţari, şamd, în parcul Universităţii s-ar potrivi o alee a savanţilor, a scriitorilor şi a oamenilor de cultură şi de spirit locali.

7. Până la refacerea Curţii Domneşti în spiritul istoriei locale, statuia lui Petru I Muşat, cel cu care a intrat în istorie Suceava, să fie mutată înapoi în centru.

8. Ştiţi ce e trist? Că la Tighina am găsit un monument închinat lui Alexandru cel Bun, cu o grămadă de explicaţii scrise în limba rusă despre cine a fost şi ce a făcut, dar la Suceava, unde a domnit câteva decenii, nu are decât un nume de stradă.

9. În parcul Universităţii, e mult mai potrivită amplasarea unei statui a lui Ştefan cel Mare. Acesta e numele pe care-l poartă Universitatea. Cea mai bună opţiune e cea de la Câmpulung Moldovenesc. Aruncătorul de ciocan făra ciocan poate fi mutat în altă parte. La liceul sportiv, la viitorul stadion cu care ne abureşte Lungu de două mandate sau la complexul Unirea.

10. Cele două urcuşuri până la platoul unde se află Cetatea de Scaun sunt distruse şi nu au mai fost renovate de pe timpul lui Ceauşescu. Ar cam fi timpul să se intervină şi la statuia lui Ştefan cel Mare de pe deal, fiindcă soclul şi împrejurimile arată mai mult decât jalnic.

11. Pentru a înţelege mai bine cei cufundaţi în clişee cum a stat treaba cu furtul nordului Moldovei, indiferent din ce etnii se trag, este nevoie de amplasarea la Suceava a unui monument închinat voievodului Grigore Ghica al III-lea, cel care a fost ucis pentru că nu a vrut ca acesta bucată de ţară să fie furată de nemţi. Generaţiile din România Mare au botezat cu numele său o localitate de la graniţa cu Polonia, la confluenţa Ceremuşului cu Prutul, între Bucovina şi Pocuţia, pentru a ţine vie amintirea acestui domn şi de aici să vegheze simbolic. În perioada dintre cele două războaie mondiale circulau două perechi de trenuri rapide care făceau legătura între Bucureşti şi Ghica-Vodă trecând prin Cernăuţi. În piaţa de la Gara Burdujeni e spaţiu suficient pentru amplasarea acestui monument.

12. Burdujenii nu au făcut niciodată parte din ceea ce a fost numit de ocupantul austriac Bucovina. Aproape tot ce înseamnă Burdujeni urban poartă numele Cuza Vodă. Cu toate astea, nu avem niciun monument dedicat simbolului Micii Uniri.

13. Vedem că încă actualele conduceri ale judeţului şi oraşului ne prostesc cu ouă şi tirbuşoane în numele Bucovinei, dar nu am văzut nicăieri ceva care să aducă aminte generaţiilor tinere cine au fost Iancu Flondor, Ion Nistor şi Eudoxiu Hurmuzachi. Doar Olărean la Rădăuţi a făcut-o şi asta demonstrează că ştie pe cine să asculte şi că lasă în urmă şi ceva serios. Merită amintiţi şi românii din Bucovina care au murit în Primul Război Mondial luptând în armata română. Cel mai cunoscut dintre ei este Ion Grămadă.

14. Monumentul cu clopot din zona Staţiunii de cercetări agricole sau Petrom a fost ridicat în cinstea aniversării a 75 de ani de la unirea Bucovinei cu Regatul României. Avem un monument al Unirii, dar cine ştie de el?

15. În munţii judeţului am avut o puternică rezistenţă anticomunistă. Mulţi au murit şi mulţi au fost chinuiţi prin temniţe. Avem ceva undeva care să amintească şi să comemoreze victimele?

16. Spre exemplu în parcul 3 bărboşi nu ştiu câţi ştiu că acolo calcă pe cadavre, pe gropi comune, fiindcă în clădirea tribunalului a fost închisoare comunistă, unde se practica exterminarea prin bătaie, foamete şi împuşcare. Acolo a fost pus la cale celebru experiment Piteşti. Există o placă pe clădirea tribunalului şi o troiţă, dar e insuficient. În acel parc, în partea dinspre tribunal să fie aşezat un monument în memoria acelor victime şi a tuturor celor persecutaţi de comunişti.

17. Unde e acum Selgros-ul a fost un lagăr de muncă cu deţinuţi politici scoşi din case de comunişti şi forţaţi să muncească la construirea căii ferate din apropiere. Nu există nimic care să amintească de acest lucru.

18. De pe zidurile Cetăţii de Scaun ar trebui să se vadă zona centrală a oraşului şi invers. Când a fost proiectată piaţa centrală, numită atunci 23 august, actualmente zisă 22 decembrie şi în viitor botezată deja Ştefan cel Mare (mă mir cum de nu i-au zis Bucovina, că statuia lui Petru I Muşat au ascuns-o deja undeva lângă cimitirul Pacea), ea trebuia să fie o privire înapoi către istorie, adică spre Cetatea de Scaun şi spre statuia lui Ştefan cel Mare, care străjuieşte dealul, dar, între timp, a fost trântită o respingătoare clădire de sticlă de culoare verzui-roşiatică şi vederea pieţii a fost obturată. La cum stau lucrurile, Cetatea refăcută va fi imposibil de privit din centru, mai ales noaptea, dacă lucrurile rămân la fel ca acum.

19. Stupid. Înfiotător de stupid să faci din Bucovina înaripată monument al eroilor Sucevei. Adică cei care au murit până acum au murit pentru Bucovina şi nu pentru limbă, pâmânt, tradiţii şi neatârnare? Scuipatul în obrazul oraşului numit Bucovina Înaripată, care în tandem cu Oul Insectei, mutat la Muzeul satului, botezat aiurea şi bucovinean, încununează de kitsch şi grotesc o Suceavă devastată. Ştim că s-au sifonat la greu bani cu ambele urâţenii. Măcar de se făcea ceva serios şi durabil.

20. Refacerea clădirii gării din Iţcani şi dacă nu mai poate fi folosita ca gară, să fie întrebuinţată în alte scopuri.

21. Un proiect european sau transfrontalier cu statul vecin de la nord, pe teritoriul căruia se află actualmente nordul a ceea ce a fost cândva Bucovina, prin care să se refacă linia ferată de pe valea Sucevei de pe teritoriul Ucrainei pe vechiul amplsament şi să o continue vreo doi – trei km până în satul Izvoarele Sucevei, care este unul destul de izolat. Prin refacerea liniei existente, dar foarte degradată, pentru că nu s-a mai circulat pe ea din anii 1950, pe sectorul Ulma (actuala graniţă) – Nisipitu (până unde se circula cu viteze de maximum 30 km/h) şi reabilitarea sectorului dintre Dorneşti şi Nisipitu, astfel încât viteza medie de circulaţie a trenurilor să fie undeva la 50 – 60 de km/h, un drum de la Izvoarele Sucevei la Suceava s-ar face în cam 2 ore şi ceva cu personalul. Să ştiţi că se poate, aşa se reface linia Oradea – Băile Felix – Holod.

22. Dacă tot faceţi proiecte europene, faceţi-le pentru ceva durabil. M-am săturat până la vomă de proiecte care promovează ceva sau luptă contra ceva şi se termină prin tipărire de pliante, chiolhanuri şi seminarii şi restul banilor merg în buzunarele unor şmecheri sau de balurile gospodarilor care-i îngroaşă conturile lui Brăteanu. Ceva durabil de care să ne folosim măcar câţiva ani sunteţi capabili să faceţi?

23. Un perimetru în centrul oraşului, chiar în faţa Palatului Administrativ, unde să se poată protesta fără autorizaţie împotriva oricăror probleme care apar.

PS

Am urât politica fricii şi a terorii practicată de guvernul Năstase şi slugile lui, care acum au fost reevaluate şi conduc ţara alături de Băsescu, Pedelepră şi UDMR. Şi am votat împotriva ei. Aceştia practică acum acealşi tip de politică, numai că deja mult mai odioasă. Au aroganţa ca toată lumea să fie cu capul în ţărână în faţa lor. Prin sate şantajează oamenii că le taie anumite ajutoare dacă îndrăznesc să spună ceva, dacă ai o afacere vin peste tine în fiecare zi cu organele de control ale statului aflate la discreţia lor şi te forţează să cotizezi la partid, în schimb, firmele lor nu au mai fost controlate de ani de zile, în oraşe şantajează bugetarii şi angajaţii firmelor care au contracte cu instituţii ale statului, de parcă statul e moşia lor, jurnaliştilor care nu sunt în solda lor le râd în nas sfidător povestindu-le pasaje din convorbiri telefonice private. Au ajuns prin a ameninţa cu controale ale fiscului la afacerile unor persoane divorţate de ani de zile de soţii lor care au ieşit la proteste. Exemple de astea am câteva zeci.

Pe mine m-au controlat, căutat şi verificat pe la serviciu în speranţa de a găsi ceva cu care să mă agaţe. Mi-au trimis vorbă prin părinţi să încetez a mai ieşi la proteste. Spre deosebire de marea majoritate a celor care au cedat la şantaje şi ameninţări, eu nu am făcut-o.

Nu sunteţi stăpânii noştri, nu vă suntem datori cu nimic şi nici sclavi. Sunteţi în slujba noastră. Aţi fost aleşi să ne rezolvaţi problemele, nu să ne trataţi ca pe iobagii voştri. Instituţiile pe care aţi pus mâna nu sunt zestre primită de la înaintaşii voştri, nu vă aparţin, sunt ale celor care v-au ales să vă ocupaţi de ele. Faptul că aţi dat cu ţara de gard şi noi vă spunem asta verde în faţă vă deranjează şi acum cu ajutorul politicii fricii vreţi să ne faceţi să tăcem sau să plecăm din ţară. În municipiul Suceava, acum, 60% dintre angajaţi sunt bugetari, iar peste 20 de mii de locuitori au dispărut pur şi simplu în ultimii 10 ani.

Pedeliştii nu sunt oameni, sunt o bandă de canalii pe lângă care Cozmâncă şi Năstase au fost copii de ţâţă. Detest tot ce înseamnă şi ţine de PDL şi un limbaj multilicenţios nu e suficient pentru a descrie scârba pe care o am faţă de tot ce e slugă băsistă.

Urez din tot sufletul tuturor PDL-iştilor să aibă soarta politică a ţărăniştilor. La lada de gunoi a istoriei e locul partidului bostanilor şi al lor la puşcărie cu averile colosale confiscate după ce au jefuit ţară şi încă mai pun umărul din greu la depopularea ei.

Voi vota mereu pentru apărarea democraţiei şi împotriva politicii fricii!

PPS

Ca o ironie a sorţii, în timpul viscolului şi apoi al gerului, cine credeţi că s-a mişcat cel mai bine dintre autorităţile competente să intervină? SMURD-ul, desigur

2 gânduri despre „Protestatar două luni în faţa Palatului Administrativ din Suceava

  1. Pingback: Salut, bătrâne Tomis! (Sudul litoralului românesc cu nisipurile şi pietrele sale) | Drumurile lui Spetcu

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.