„Filmează-i pe ăştia ai lui Spetcu de la Noii Golani!”

01 12 2011. Aşa a sunat ordinul unuia de la Jandarmerie către un subaltern care se ocupa cu filmatul participanţilor la ceremonialul Zilei naţionale desfăşurat la Suceava. Nu mai fac parte din defunctul grup de acţiune „Noii Golani” din august 2010. Probabil, jandarii nu au primit încă informarea de la 2:15 şi am rămas în continuare etichetat astfel în catastifele lor. Ăştia măcar s-au abţinut, că ştiau cine sunt şi de obicei mă sunau înainte să plec la Alba Iulia să vadă cu ce mă deplasez şi câţi suntem. Nu a putut să se abţină un trepăduş de la armată, care a simţit nevoia să se bage în seamă. Încă mai râde şi acum lumea de el. Îl vedeţi în ştirea Intermedia TV.

Eu înţeleg că pentru securişti şi pentru oamenii cu legitimaţie de la MAI o adunare trebuie să fie cât mai obscură şi liniştită, dar tot ei se plâng mai apoi că nu avem patriotism şi că serbările de genul ăsta sunt triste. E scandalos că în mintea lor nu poţi participa la o manifestare de tipul celei de Ziua naţională fără să ai intenţii ascunse şi belicoase. Ca să-i fluieri pe Flutur şi gaşca lui de lingăi şi ciolănari sunt suficiente zile pe an.

După trei ani în care am fost ori la Alba Iulia ori la Chişinău, în 2011 am zis să petrec un 1 decembrie şi la Suceava. După câte am văzut, apariţia unor inşi cu tricolor în mână e şocantă, chiar dacă acest lucru se petrece de Ziua naţională. Am participat la sărbătorirea acestei zile însemnate în calitate de simplu cetăţean (sună curios, parcă e ştire de pe Times New Roman), la fel ca şi prietenii mei. Percepţia publică pare că nu e capabilă să înţeleagă normalitatea. Nu pot pricepe de ce trebuie să fii permanent de la ceva sau înregimentat în ceva ca să participi la o acţiune reglementată prin lege. M-am săturat de oameni mânaţi de la spate şi lucrez numai cu cetăţeni cu personalitate şi coloană vertebrală şi cum hotărâm aşa facem. Suntem noi ca persoane, cu nume şi prenume şi nu ne ascundem sub titulaturi jenante şi ridicole ca fronturi, asociaţii, grupuri de iniţiativă, organizaţii etc.

Ce am înţeles e că poţi folosi aceste prilejuri, dacă eşti înregimentat în ONG-uri, pentru a bifa o acţiune şi a mai suge ceva bani. Adică faci acţiuni pentru bani şi profiţi că e 1 decembrie şi lumea e sensibilă la manifestările cu tentă românistă. De fapt, când e Ziua naţională, locul tuturor este la ceremonialul organizat de autorităţi, nu la spargeri în figuri cu muzică folk, mâzgălit pe faţă, scris agramat pe panouri şi hora „unirii” prin gropi. E suficient timp în restul zilelor anului pentru acest gen de circ şi pentru asemenea acţiuni. Cum a fost la ceremonial şi cum a fost la GIRBo’găleata pentru Suceava vedeţi aici.

Ce au pregătit autorităţile a fost subţire rău. O zi naţională e un prilej de sărbătoare, nu o ceremonie apăsătoare. În loc să se pună accent pe defilare, fanfară, cântece patriotice şi alte elemente menite să aducă aminte de faptele de odinioară, la noi se marşează pe turme de popi, care ţin tot felul de slujbe plictisitoare, pe depuneri de coroane (avem o Zi a Eroilor pentru treaba asta), în care se bagă în seamă instituţiile statului, organizaţiile de tot felul, partidele politice, pensionarii, revoluţionarii şi oricine vrea. Apoi avem discursuri mult prea lungi şi fără noimă. Toată această înşiruire de evenimente, care e privită de pensionari cu plasa în mână şi părinţi cu copii în braţe ori în cărucioare, ocupă cam 97% din timpul ceremonialului. Parada militară durează între 3 şi 4 minute. E ruşinos pentru Flutur şi judeţul său ca la o asemenea ceremonie să aduci 4 plutoane să defileze, când puteai face ceva mult mai serios, că ştim că te pricepi, am văzut mobilizările de la marile chiolhanuri şi beţii de tipul ………………………….  (completaţi cu ce doriţi) în Bucovina. Deranjant e că Flutur nu a marcat deloc ziua unirii Bucovinei cu România, aşteaptă probabil să o sărbătorească statul ucrainean la Cernăuţi şi asta mă face să cred că Bucovina de care tot vorbeşte el nu are nimic în comun cu cea care s-a unit cu ţara, ci e doar o copertină îndărătul căreia se întâmplă chestii mai mult sau mai puţin legale.

După ce s-au terminat subit acţiunile programate de autorităţi, mi-am adus aminte de filmul lui Porumboiu A fost sau n-a fost?, în care personajul Nea Pişcoci spunea că la Vaslui în 1989 am făcut şi noi Revoluţie cum am putut şi mă gândeam că la Suceava în 2011 am făcut şi noi Ziua naţională cu ce-am putut. Ceva opinii ale unor oameni dezamăgiţi citiţi aici şi vedeţi aici.

Am plecat şi noi prin oraşul întristat de ploaie, în care Lungu şi ai lui nu s-au sinchisit să pună niciun tricolor pe nicăieri. Mai multe drapele aveau arborate supermarketurile decât instituţiile statului român. Spre bucuria mea, pe la balcoane au răsărit ceva steaguri. Suntem pe drumul cel bun, dar mai durează. Sunt sigur că odată cu redeşteptarea sentimentului patriotic se va dezvolta şi conştiinţa civică şi modul în care românii vor vota va fi cu totul altul. Deocamdată se bat să ia tigăi, se înghesuie unde e mâncare gratis şi votează contra găleţi, umbrele şi sticle cu ulei, iar dacă vă uitaţi la meclele din Padrino şi Hollywood şi vă gândiţi că ăia au drept de vot, nu mai e nicio enigmă halul în care merge ţara.

Ei ne-au filmat, deşi pe mine mă cunosc de ani de zile, dar pe unii dintre cei prezenţi acolo în grupul nostru nu-i ştiu şi acum probabil lucrează la documentare, să vadă pe ce site-uri porno intră şi sub ce pseudonime înjură PDL-ul pe saituri şi bloguri. În momentele de faţă mă întreb dacă organele de represiune ale statului mai au ceva în comun cu România sau sunt doar braţul de forţă al lui Băsescu, aşa cum era odinioară Securitatea pentru Ceauşescu?

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.